Вицепремиерът Каракачанов се изказа за протестите в Русе
Вицепремиерът Каракачанов се изказа за протестите в Русе / БГНЕС
Позицията на България е, че спорните въпроси между Гърция и Турция трябва да се решават на масата чрез преговори и диалог, а не чрез употреба на заплахи или военна сила. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в парламентарната комисия по отбрана, където депутатите го изслушаха по актуални въпроси на политиката за отбрана. Той отговори и на въпрос на депутат във връзка със спора, който има между двете ни съседни държави, членки на НАТО.

„Както знаете позицията на българското МВнР е това напрежение да бъде разрешено чрез преговори, разговори и търсене на диалог по мирен начин, а не с дрънкане на оръжие и военна ескалация, защото ако се стигне до такава ситуация, чисто в икономически план, един от първите потърпевши, да не кажа първият след двете засегнати държави, ще бъде България“, заяви Каракачанов.

„Във военно отношение, чрез структурите в Министерство на отбраната, които се занимават със събирането и анализирането на информацията, следим ситуацията много изкъсо. Информираме държавното ръководство, включително и МВнР, които в лицето на външния министър и МС, в лицето на министър-председателя, предлагат и вземат решения за българска позиция по този въпрос", увери Каракачанов депутатите в комисията.

„Ако въпросът е насочен към това дали сме взели военни мерки, мисля, че те не са необходими точно поради аспекта, който засегнах. Една наша активизация в една или друга посока, познаваме историята на отношенията в Балканския регион, би могла само да нагнети допълнително напрежение, а не да го разтовари.

А иначе, ситуацията виждате, че е изключително напрегната. Изявления има от едната и от другата страна, които в определени моменти граничат с откровени заплахи. И това няма как да не ни тревожи не само като правителство, но и като граждани, а и предполагам, че и народните представители като представляващи най-висшата институция“, каза още той.