Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / БГНЕС, архив
НПО обезсмислят съществуването на институциите, категоричен е вицепремиерът
Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е изненадан от гостуването на Полфрийман при правосъдния министър Данаил Кирилов. Той се пита за какво са си говорили двамата, призна пред DarikNews.bg министърът на отбраната.

"В затвора в България има още доста убийци - не знам дали е нормално един министър да се среща с един убиец, особено извършител на едно предумишлено убийство?!", продължава да се пита Каракачанов.

Данаил Кирилов на среща с Полфрийман в министерския си кабинет

"Може би моя колега иска да провери дали е верен онзи пасаж от стихотворението на Вапцаров, дето "влязъл в затвора, попаднал на хора и станал човек". Аз не вярвам, защото един човек, който е влязъл за предумишлено убийство и сега разиграва театри от години насам, че се е поправил, аз просто не вярвам", категоричен беше той. Каракачанов не допуска да е имало външен натиск, защото не е чул за такъв.

"И на мен ми е много любопитно каква е темата на разговора между осъден и министъра. Освен ако Джок не е решил да се върне в затвора и да излежи присъдата", допълни вицепремиерът.

"Ние сме си казали мнението и го изразихме с протести пред съда, че за нас издаденото решение да бъде предсрочно освободен, не е адекватно, защото администрацията на затвора издава становище, че човекът не е претърпял еволюция и няма основание да излиза от затвора. Съдът взема под внимание не държавната администрация, а НПО, Хелзинкския комитет, но не едно и две чудни решения има от същия съдия", коментира още Каракачанов по адрес на Калин Калпакчиев, намеквайки за намаляването на присъдите на убиеца на детето в куфара и оневиняването на зъболекаря, допуснал смъртта на 14-годишно момче.

Калпакчиев оправда зъболекаря, ексдепутат от РБ, чиято упойка уби дете


"Какво става в наша мила татковина - институциите се съобразяват с мнението на някакви НПО-та, които си въобразяват, че някой им е дал на концесия правото да вземат морални или някакви други становища!", възкликна лидерът на ВМРО. Той даде пример и със Закона за социалните услуги, чието спиране поискаха от новата министърка Деница Сачева депутатите от ВМРО.

Те внесоха и промени за 6-месечното отлагане на закона. "Същото е и в този неудачен социален закон за посредничеството между обществото и групи от населението да се поемат не от институциите, на които държавата плаща, а от някакви граждански организации, на които държавата ще плаща. Това обезсмисля съществуването на институциите", категоричен е Каракачанов.

Цацаров към Австралия: Липсват убедителни доказателства, че Полфрийман се е поправил

"Някакви структури, нарекли се гражданско общество, които никой не ги е избирал за нищо!", възмутен е Каракачанов. Той допълва, че те не са минали конкурс, не отговарят на определени критерии, не се знае какъв образователен ценз имат и не носят никаква отговорност пред обществото.

"И ние на такива хора и структури им поверяваме съдбата на децата, решението дали един убиец да излезе от затвора, или да не излезе. На какво основание, аз не виждам?!", заяви още вицепремиерът. На припомнянето, че той е във властта и може да действа от позицията, която заема, вицепремиерът каза: "Аз не съм пъдарин, моя работа е да си казвам мнението, а НС е този, който решава".

Съпартиецът му, евродепутатът Ангел Джамбазки, също реагира неприятно изненадан на новината за среща на правосъдния министър с Полфрийман в кабинета в правосъдното министерство.

"Не мисля, че мястото на един доказан убиец е там. Това е гавра и подигравка с паметта на убития Андрей Монов", категоричен беше пред DаrikNews  зам.-председателят на ВМРО. "Тази среща е неуместна", отсече евродепутатът.