„Има конкретни мерки, които родителите биха могли да вземат, за да предпазят децата си от заразяване с хепатита, засегнал най-малките в редица страни по света”. Това каза пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.

За превенция той препоръчва на първо място честото миене на ръце. Освен това, през летния сезон, е добре да се ползват тоалетни кърпички с хлорхексидин, а не със спирт, казва още проф. Кантарджиев. „Този тип кърпички са с абсолютно безвреден и неалергизиращ дезинфектант, който е срещу аденовируси и ентеровируси”, обясни специалистът.

Той увери, че няма място за паника, що се отнася до разпространението на хепатита сред децата. „Тези 250 случая, цитирани от СЗО, са регистрирани в доста продължителен период от време: в САЩ – от октомври миналата година, а във Великобритания – от февруари. Освен това те са отчетени сред около 1 млрд. население в развитите държави”, обясни професорът.

От Европейския център по контрол на заболяванията са изпратили описание на симптомите на заболяването. Родителите трябва да следят за жълт цвят на кожата и лигавиците, светли изпражнения и урина като тъмна бира.

„Аденовирусът обикновено прави възпаления на очите. Може да бъде засегната и храносмилателната система. Тежка аденовирусна инфекция обикновено се лекува с имуноглоболини”, каза още проф. Кантарджиев.

Той коментира и темата за разпространението на COVID-19. Според специалиста нова вълна няма да има. „Ще наблюдаваме клъстърно увеличение. Най-големият риск е за възрастните хора, които не са ваксинирани и не са имали контакт с вируса досега”, обясни медикът.

„В момента върлуват варианти на коронавируса, които се предават по-лесно, но преминават много леко. Възрастните вече могат да контактуват по-спокойно, но е добре да си носят маските на местата, където има струпване на хора. Който не се е ваксинирал, да го направи до края на лятото”, призова проф. Кантарджиев.

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA