/ iStock/Getty Images
От 7 септември 2021 г. всички напълно ваксинирани български граждани имат право да влизат на територията на Канада при няколко условия, включително да имат документ за ваксинация и отрицателен PCR тест.

За тях отпада 14-дневната карантина, съобщиха от Министерството на външните работи.

По информация на посолството ни в Отава напълно ваксинираните чуждестранни граждани при влизане в Канада е необходимо:

yes да покажат доказателство за пълната серия от ваксинация или комбинация от ваксини – одобрени от правителството на Канада, направени най-малко 14 дни преди влизането в Канада. В момента в Канада одобрените ваксини са: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen (Johnson & Johnson);

yes да имат отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19, направен не повече от 72 часа преди планирания полет или пристигането на сухопътния/морския граничен пункт, или предишен положителен резултат за COVID-19 , получен от 14 до 180 дни преди заминаването за Канада. Не се приемат антигенни тестове;

yes да нямат симптоми на COVID-19;

yes да са предоставили задължителната информация за пристигане в Канада чрез регистрация в приложението ArriveCAN 

yes да имат основание да бъдат допуснати до територията на Канада, съгласно законовите разпоредби;

yes да им бъдат направени тест за COVID-19 при пристигане, ако гражданите бъдат посочени на произволен принцип от официалните власти на Канада.

enlightenedenlightenedenlightenedВсички пътници, независимо от ваксинационния им статус, трябва да представят валиден резултат от PCR тест за COVID-19 преди пристигането. Няма промени в изискванията за тестване и карантина за пътници, които не са напълно ваксинирани, но имат право да влязат в Канада, както и за постоянно пребиваващите. Тези граждани подлежат на карантина и всички изисквания за тестване (преди пристигането, при пристигане/ден 1 и на ден 8) и задължителното представяне на информация за пътуване, контакт и карантина чрез ArriveCAN.

Пълна информация може да бъде намерена ТУК
 
Подробна информация е публикувана и на сайта на МВнР в рубриката „Коронавирусът – как да пътуваме“, вижте ТУК
 
При необходимост от съдействие българските граждани в Канада могат да се обръщат към следните наши представителства в страната: Посолство на Република България в Отава на следните телефонни номера: +1 613 789 3215, както и на дежурен телефон в извънработно време: + 1 613 981 3410; Генерално консулство на България в Торонто на следните телефонни линии: +1 416 696 24 20, +1 416 696 27 78; дежурен телефон в извънработно време: +1 416 892 1738. Запитвания могат да се отправят и на имейл адресите на дипломатическите ни представителства: Embassy.Ottawa@mfa.bg, Consulate.Toronto@mfa.bg.