Калфин: Не мислим за опрощаване на либийския дълг
Калфин: Не мислим за опрощаване на либийския дълг / netinfo

Темата за опрощаването на либийския дълг към България не е в дневния ред на Министерски съвет. По-рано от либийска страната поискаха сумата да отиде към Фонда за лечение на деца, болни от СПИН. Това заяви в интервю за „Денят” на Дарик радио вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

По думите му има вероятност България да се откаже от услугите на защитниците от „Адвокати без граница”, ако се забави конституирането им по делото с медиците. Самите адвокати обаче биха се отказали при забавяне, за да не се отложи процесът. Нямаме финансови ангажименти с тях. Те вършат благородна работа, подчерта още веднъж той.

По думите му, ако съдът приеме искането на защитата на медиците да има нови експертизи, то ще бъдат привлечени най-добрите специалисти. Калфин не изключи и възможността да бъдат поканени и професорите Монтание и Колици, които изготвиха първата експертиза по делото.

Добра е новина за заседаването на съда всяка седмица. Ще очакваме бързо протичане на делото, каза още външният министър.

Според него при първа възможност защитниците на българите ще поискат те да бъдат пуснати под гаранция.