/ ThinkStock/Getty Images
С проектопромени в наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление не се допуска пенсионерите, които са получавали помощите, да отпаднат от подпомагане само поради увеличение на пенсиите.

Ще спре ли увеличението на пенсиите достъпа до енергийни помощи?

Във връзка с предвидения за тази година начин на увеличение на пенсиите от 1 юли от една страна с 2, 4 на сто, и нарастване на минималната пенсия на 180 лв. от друга страна, се предлага корекцията на дохода от пенсии да става с три коефициента при определяне на границата за достъп.

Правителството ще разгледа увеличението на пенсиите
 
Доходът от всички пенсии, получени до 30 юни се намалява с коефициент 1, 302 (сегашната му стойност) - така се компенсират всички увеличения до 30 юни; доходът от пенсиите в размер над 180 лв., определени след 30 юни, се намалява с коефициент 1,333 - той компенсира увеличението с 2,4 на сто; доходът от пенсиите в размер до 180 лв. включително, определени след 30 юни, се намалява с коефициент 1,452 - той компенсира увеличението на тези пенсии от една страна с общото увеличение от 2,4 на сто и от друга страна увеличението на минималната пенсия от 1 юли на 180 лева.

Какво ще се промени за пенсионерите до края на годината?

Предложени са и промени, свързани с подпомагане по настоящ адрес - тази промяна е наложителна за синхронизирането с разпоредбите на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане; изключване на месечните семейни помощи за деца с увреждания при определяне на границата за достъп, за да не отпаднат от програмата семейства, които са получавали такава помощ.

Симеонов: Ще продължим политиката за сближаване на минималната пенсия с прага на бедност

Предвижда се изплащане на целевата помощ в пари на лицата и семействата, които се отопляват на централно топлоподаване - целта е да се даде възможност за по-голяма гъвкавост в аварийни ситуации и гарантиране на тяхното отопление през зимата. Срокът за подаване на заявления-декларации за отоплителен сезон 2017-2018 г. започва от 17 юли 2017 г. Очакваният резултат от предлаганите промени е да се компенсира нормативно регламентираното увеличение на доходите на пенсионерите, програмата за целево енергийно подпомагане да стане по-гъвкава и да се ограничи рискът от отпадане на лица и семейства, които са били бенефициенти на целева помощ за отопление. Предложенията за изменения и допълнения допълнение може да се реализират в рамките на бюджета.
 
БТА