/ БГНЕС
Борисов предупреждава да чакаме "кърваво писмо" от Брюксел
Борисов предупреждава да чакаме
92367
Борисов предупреждава да чакаме
  • Борисов предупреждава да чакаме
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прогнозира, че ни чака "кърваво писмо" от Брюксел, заради ветото на президента Румен Радев върху закона за концесиите. По думите му президентът Румен Радев е убил закона за концесиите с наложеното вето.

"Томислав Дончев каза, че ако този закон не мине, ще има кърваво писмо от Брюксел. Направихме необходимото да влезе в последния ден", коментира Борисов и обясни, че 80% от закона е синхронизиране на българското с европейското законодателство. Вчера Румен Радев упражни за първи път правото си да върне закон, като се мотивира с това, че той дава възможност за корупционни практики.

Президентът наложи вето на Закона за концесиите

"Президентът има право, това е записано в Конституцията, да налага вето по закони, които според него има нужда да се преправят. Само че сега нямаме парламент. С една дума с това вето той убива този закон и вече го няма този закон. Аз казах, че искахме да го приемем и се прие от парламентарната група, защото над 80% от него са директиви на Брюксел, които трябва да се хармонизират с нашето законодателство. Аз не мога да оспорвам ветото и правото на президента да го налага. Можем да кажем защо ние сме вкарали този закон и парламентът го е приел с гласовете на различни парламентарни групи", обясни Борисов.

По повод предстоящите избори Борисов обясни, че ГЕРБ няма да обещава бомбастични неща по време на предизборната кампания, а такива, които са изпълними.

По-рано днес от ГЕРБ представиха управленската си програма, в която обещават 650 лева минимална работна заплата и над 1500 лева средна работна заплата у нас.

В тази връзка бившият финансов министър Владислав Горанов изчисли, че при следващ управленски мандат на ГЕРБ минималната работна заплата може да стане 650 лв., а средната 1500 лв. В момента минималната работна заплата е 460 лева, средната заплата у нас - 954 лв.

Борисов: Знам цената да те посочат колко си готин

"При мандат с наше управление, при темповете, с които се развиваше икономиката досега, можем да очакваме постигането на минимална работна заплата от 650 лева, без това да създава натиск върху заетостта. реално е да се очаква 1500 лева средна работна заплата. Правим тази прогноза на база развитието на икономиката от последните години при наше управление", уточни той.

До края на пресконференцията обаче Борисов вдигна средната работна заплата с още 15 лева.

Освен покачване на доходите, в управленската програма на ГЕРБ образованието и сигурността са основни сектори за развитие. Освен това от партията на Борисов искат да отпадне и депутатският имунитет.