Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Десет дни след като стъпи в длъжност президентът Румен Радев направи първо вето – държавният глава спря закона за концесиите. Той беше приет в последната работна седмица на Народното събрание. Според Радев обаче промените дават възможност за сериозни корупционни практики.

Синдикати искат президентът да наложи вето върху закона за концесиите

В последните работни дни депутатите успяха да приемат окончателно промените в закона за концесиите без дебати и след три опита за сформиране на кворум. Така беше решено ограничението от 35 години като максимален срок на концесии да отпадне и освен това вече да има концесии и за ползване на държавна и общинска собственост. Днес, само десет дни след като встъпи в длъжност, президентът наложи вето.

"Този закон беше приет в последните часове на 43-тото Народно събрание с минимално мнозинство. Той поставя под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Въвежда широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики", каза държавният глава.

Протест поиска Румен Радев да наложи вето върху Закона за концесиите

Радев посочи, че тези промени засягат още 29 други закони, а това трябва да се прави само след широк обществен дебат и да се вземе предвид националната сигурност. "Вярвам, че при бъдещото обсъждане на закона институциите ще подходят отговорно към обществото и бъдещите поколения при спазване на европейското законодателство", посочи президентът.

Приетите в последните часове живот на парламента промени доведоха и до протести в последните дни. В началото на седмицата природозащитници се събраха пред президентството с искане да бъде наложено вето на закона за концесиите.