На този фон Путин издаде указ за възможност за плащане към "Газпром" във валута различна от рубли
Нов опит за съставяне на правителство в 48-то Народно събрание. На 3 януари президентът Румен Радев връчва втория мандат на "Продължаваме промяната".

Празничните дни приключиха и започва гореща политическа седмица. Нноминацията за министър-председател на "Продължаваме промяната" академик Николай Денков ще дойде тук на "Дондуков" 2, за да получи от държавния глава втория мандат за съставяне на правителство, предава NOVA.

Радев обяви кога ще връчи втория мандат за съставяне на правителство

Още преди ваканцията той започна разговори с останалите партии за изготвяне на декларация по приоритети, която да бъде гласувана в Народното събрание. Идеята е така да стане ясно има ли подкрепа за правителство на малцинството с Демократична България. Очаква се преговорите да продължават в следващите дни. Засега е категорично ясно – ГЕРБ и Възраждане няма да подкрепят.

Първите задачи пред депутатите също вече са на хоризонта. Сред тях се заформя и темата за Газпром, като се появиха опасения, че може да се наложи страната ни да плаща сериозни неустойки, а фактурата да дойде още в края на януари.

Часове преди връчването на първия мандат подкрепата остава неясна, а шансът за успех под въпрос. Според Ивайло Мирчев самата декларация е почти уточнена. "Приоритетите са ясни. Не мисля, че крайъгълния камък е декларацията.

Важна е политическа подкрепа и състав на МС", каза той. Десислава Атанасова пък определя шанса за кабинет като невисок. "Според мен е абсолютно недопустимо тези приоритети да бъдат гласувани в пленарна зала при условие, че няма управленско мнознство, което да стои зад едно бъдещо правителство", смята тя.

Методи Байкушев от ПП споделя, че мнозинството в лицето на ГЕРБ и ДПС е отказало да води разговори, така че не вижда как правителство на млацинството може да работи.

От „Възраждане” също изпратиха позиция, която остава непроменена: ”Най-доброто решение за България са предсрочни парламентарни избори". Преди този сценарий обаче, ГЕРБ виждат шанс в третия мандат.

Денков: Шансовете за кабинет зависят от това има ли какво да ни обедини отново

Но отново заявиха, че той трябва да отиде при Демократична България. "Третият мандат е в много голяма степен хазартен, той е кризисен, затова нашата цел е втория", коментира Мирчев.

Разговори за министри все още не е имало, категорични са от Демократична България. В същото време друга тема излезе на дневен ред, след като руският президент Владимир

Путин издаде указ за възможност за плащане към "Газпром" във валута различна от рубли. За Делян Добрев този указ няма отношение към нашата страна. "Издал го е сигурно защото иска да увеличи продажбите на газ, които за тази година са спаднали наполовина", предположи той.

Според ГЕРБ обаче остава в сила опасността да получим фактура за неустойки за сума от 1 млрд евро. Като това по думите им се очаква на 27 януари. А за това обвиняват правителството на "Продължаваме промяната".

"Имаме странно и безпрецедентно поведени на български политици. Говорят, че българско държавно дружество ще загуби арбитраж с чужда страна. Аз такова нещо никога не съм чувал.

Такова поведение показва пълна некомпетентност и безотговорност. Няма вариант при който недоставени количества да бъдат платени, няма такава логика", смята Байкушев.
Демократична България са на същата позиция.

"Трябва да спре политическото говорене, защото това може да навреди на интересите на България. Ние сме длъжеи да защититим нашия национален интерес. И нещо много важно - не България спря доставките на газ, а Русия", заяви Мирчев.
nova.bg