Академик Николай Денков е кандидатът за премиер на "Продължаваме Промяната". Той ще приеме втория мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Първият мандат бе неуспешен, след като проектокабинетът на проф. Габровски не успя да събере нужната подкрепа и кандидатурата му бе отхвърлена от Народното събрание. 

Академик Николай Денков е кандидатът за премиер на ПП

Николай Денков е академик на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и доктор на науките по физикохимия. Член е на експертна група „Физически науки“ към Европейската космическа агенция. Ръководи лаборатория “Активни формулировки и материали” във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“.

Според класация на университета в Станфорд от 2021 г. акад. Денков е в първия 1% на най-влиятелните учени в света в своята сфера. Научните му изследвания са в областта на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните вещества и техните многобройни приложения. Публикувал е над 180 научни статии, две от които в престижното списание Nature и по една в Nature Physics и в Nature Communications, както и 18 обзора.

Неговите разработки са цитирани над 10 000 пъти в научната литература (h-index = 50). Изнесъл е над 90 лекции на международни конференции, провел е над 80 семинара в чуждестранни университети и изследователски институти. Съавтор е на 12 патента, включително шест международни и четири чуждестранни. Ръководил е повече от 45 международни проекта, финансирани от чуждестранни фирми.

В търсене на подкрепа: Започна срещата на Денков, ГЕРБ напусна залата (НА ЖИВО)

Работил е като гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), старши изследовател в института на фирмата Rhone-Poulenc (Франция), водещ учен в изследователския институт на фирмата Unilever (САЩ). Бил е гост-професор в Инженерното висше училище по индустриална физика и химия ESPCI-Paris и в университета в Лил (Франция). За своите научни постижения акад.

Николай Денков е удостоен с редица престижни отличия: наградата Solvay на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), наградата Lectureship Award на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо дружество, националната награда “Питагор” на Министерството на образованието и науката и др.

От 2014 до 2016 г. акад. Николай Денков е бил заместник-министър на образованието и науката с ресори висше образование и европейски структурни фондове. През 2016 г. подава оставка поради несъгласие с политиката на тогавашното ръководство в МОН. През 2017 г. и 2021 г. e служебен министър на образованието и науката, а през 2021-2022 г. e министър на образованието и науката в редовното правителство на Кирил Петков.

Акад. Николай Денков е народен представител от "Продължаваме промяната" в 48-ото Народно събрание. Избран е от 30-и многомандатен избирателен район – Шумен. Заместник-председател е на парламентарната Комисия по образование и наука.
Продължаваме Промяната