Ситуацията със свободните легла за пациенти с COVID-19 в болниците става все по-притеснителна. В някои лечебни заведения в страната недостигът им е сериозен, а медицинският персонал изнемогва. 

В тази връзка здравните власти обсъдиха и противоепидемичните мерки, като до дни ще бъде издадена нова заповед.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов проведе работна среща с директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев по повод проблемите с настаняването на пациенти с COVID-19 в столични болници.

Обсъдиха COVID мерките, издават нова заповед до дни

Двамата споделиха пред д-р Томов безпокойството си от повишения брой на заболелите в столицата и натиска върху лечебните заведения за болнична помощ.

Д-р Пенчев и д-р Гелев увериха заместник-министъра на здравеопазването, че към настоящия момент в столицата има свободни легла за консервативно и интензивно лечение на хора с коронавирусна инфекция.

Според тях е създадена добра координация между СРЗИ и ЦСМП-София, така че да не се допуска забавяне при обслужване на пациенти с COVID-19. Ситуацията със свободните легла в София се следи непрекъснато, тъй като тя е динамична.

Една от столичните болници под сериозен натиск заради завишения брой на пациентите с COVID-19 е „Св. Анна“, позната още като „Окръжна болница“.

33% от леглата в лечебното заведение са за пациенти с коронавирус. От налични 160 COVID легла в болницата, в неделя приетите пациенти с коронавирус са били близо 180. 

16 от леглата са в реанимация. Повишеният брой пациенти се компенсира с увеличен брой легла, уточни той и даде пример: В стаи за трима души се слага четвърто легло.

Когато се изчерпат възможностите за легла, част от пациентите с COVID-19 остават да спят в Спешното отделение под лекарски контрол и с осигурен кислород.

От понеделник свижданията са забранени със заповед на здравния министър. Причина е влошената епидемична обстановка.

РЗИ: Ситуацията със свободните легла в София се следи непрекъснато

В УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" ситуацията също е много динамична и в момента болницата не разполага със свободни легла за COVID болни. 

Всички пациенти, които са настанени в обособените COVID отделения на "Пирогов", са потърсили помощ в лечебното заведение в тежко състояние.

Липсата на свободни легла не е само в София. Около 50 са свободните легла за лечение на болни от COVID 19 към болниците в област Кюстендил.

В болница „свети Иван Рилски“ ЕООД в Дупница са разкрити 48 легла за неусложнени пациенти, от тях 31 са заети.

Интензивните легла са пет, заети са три. Изцяло е запълнен капацитетът на леглата за неусложнени пациенти в „Свети Иван Рилски 2003“ в Дупница, където са разкрити 40. Има и едно легло за интензивно лечение, което е свободно.

Има увеличение на броя на хоспитализираните пациенти и в УМБАЛ ,,Света Марина“ във Варна, заради което от 15 октомври бяха преустановите дейности.