/ БГНЕС
Обстановката в Софийска област е нормална въпреки влошените метеорологични условия, съобщава пресцентърът на областната администрация.
 
Във връзка със заповед на министър-председателя Бойко Борисов областният управител на Софийска област Илиан Тодоров е изпратил указания до кметовете на 22-те общини от областта, както и до комисар Пламен Зашев, директор на РД ПБЗН-София, и до директорите на "Басейнови дирекции" да бъде извършен преглед на общински планове за действие при извънредни ситуации и за защита при бедствия, като се уточни състава на органите за управление и силите за действие, се посочва в съобщението.
 
Градушки и бури връхлетяха България (ВИДЕО)

Според указанията трябва да се приведат в готовност техниката за неотложни аварийно-възстановителни работи и доброволните формирования, да бъде създадена организация за въвеждане при необходимост на общинските планове за действие при наводнения.
 
Необходимо е още в Областната администрация да се предостави информация за състоянието на водните ресурси на територията на общините, на язовирите, реките, данни за критични участъци, засегнати населени места, друга информация за състоянието на водите. При опасност от наводнение населението от застрашените райони да бъде информирано, а при необходимост - и евакуирано според областните и общинските планове за защита при бедствия, е разпоредил областният управител.
 
Заседава Националният щаб за защита при бедствия в МВР

Досега от общините в областта не е постъпила информация за наводнения или други бедствия, причинени от валежите. Във връзка с прогнозираните и продължаващи валежи в общините се вземат допълнителни предпазни мерки за недопускане или намаляване на последиците от наводнение. Създадена е организация за наблюдение на критичните места по речните корита и язовирите, се посочва в съобщението.

Обстановката в Плевен: Наводнени са църква, театър и търговски обекти, съобщи кметът Георг Спартански. Пороят е навлязъл в най-старата църква "Св. Николай" и в ниски помещения на Драматично-кукления театър "Иван Радоев". Скъсана дига има на отводнителен канал при Дисевица и Търнене. Река Чернелка в село Горталово е излязла от част от коритото. Разпоредено е живеещите в застрашения по-нисък квартал на селото да бъдат евакуирани в по-високия.

Река Вит излезе от коритото си в село Подем (ВИДЕО)



Обстановката в Шумен: Чрез кметовете на населени места е създадена организация за наблюдение на критичните места по речните корита и язовирите, като с особено внимание са кв.Макак, кв.Мътница и селата Белокопитово, Мадара, Дибич,Ивански, Вехтово и Салманово. Общината държи на склад определено количество чували за пясък, които при необходимост ще бъдат пълнени.

Област Ямбол има готовност за усложнена обстановка

Обстановката в Русе: Порой наводни улици в Русе този следобед. Само за 40 минути се изляха 29 л/кв.м. в дунавския град, където времето продължава да е облачно и дъждовно. Заради лошото време има частично нарушение на електроподаването в населени места в Русенско.



40 см вода има по булевард в Търговище след поройния дъжд

Обстановката във Враца: По информация на оперативните дежурни по общини, най-обилни количества дъжд за изминалото денонощие са паднали в Мездра - 91 л/кв.м, Бяла Слатина – 79 л/кв.м, гр. Враца – 72 л/кв.м и Борован - 63 л/кв.м. През нощта са постъпили сигнали и за паднала градушка на територията на общините Роман, Бяла Слатина, Враца и Мездра.

Властите в Смолянско нащрек заради очакваните проливни дъждове и бури

„На този етап обстановката е нормална, в готовност сме, имаме указания от Националния щаб. Разпратени са по общините“, коментира областният управител на Смолян Недялко Славов. Той уточни, че има готовност за свикване на Областния щаб по бедствия и аварии, но за момента няма индикации за свикването му. „Наблюдават се нивата на речните корита, нямаме никакви притеснения за язовирите“, добави Славов.