Извън психологическите ефекти, заради които всеки един от нас вероятно си внушава по някой симптом на COVID-19, от повече от месец у нас върлува грип. Симптомите бяха подобни - висока температура, суха кашлица. Затова и много от нас се замислихме дали пък не сме изкарали COVID-19 още преди да знаем, че е у нас.

Руски бърз тест дава резултат с 94% точност

Месец и половина след това журналистът Марина Стоименова реши да си направи бърз тест, предава NOVA. „Бързият тест се провежда с периферна кръв, но може и с венозна”, обясни д-р Благовеста Пенчева, медицински директор в частна лаборатория.

Правителството пренасочва над 40 млн. лв. за болниците

„Изисква се една капка биологичен материал. След това се поставят две капки буфер
. Неговата роля е да хомогенизира пробата. Изчаква се 10 минути. Тестът има три лентички. На едната има С и контролна черта. Има още две чертички, които ще се появят, ако тестът е позитивен. Едната чертичка е за настояща инфекция, другата е за преминала”, обясни още д-р Пенчева.

В лабораторията, която д-р Пенчева ръководи, обаче не вярват на тези тестове. Казват, че са изпробвали няколко вида, но при всички отчели грешки. „Смятам, че не трябва да се доверявате на бързите тестове по никакъв начин. Те са като бързата храна. Доставят по-скоро психологично облекчение на хората”, смята д-р Пенчева.

Проучване: Държавите без имунизация с БЦЖ дават повече жертви на COVID-19

В лабораторията очакват специална апаратура, с която да се изследваме за антитела.
Все още обаче не са убедени в ефективността и на тези апаратни тестове, които иначе са ефективни при тестването за хепатит и други болести. За това, казват, засега най-ефективни са PCR тестовете, които обаче проследяват дали болестта е активна в момента.

На ден в лабораторията ходят по 150 и 200 души. От тях между 3 и 5 проби са положителни и се докладват на Националния оперативен щаб.
nova.bg