/ ThinkStock/Getty Images
Министър Красимир Вълчев обещава бюджетни средства за училищни шкафчета
От следващата учебна година може да намалим тежестта на раниците на учениците, обеща министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти.
 
"В краткосрочен план имаме по-малко възможности за тази учебна година да намалим тежестта на раниците. Можем да го направим за следващата учебна година. Едното е част от учебниците да се отпечатват на по-лека хартия. Ще дадем такава възможност", обясни Вълчев. Другото било да се оптимизира броят на учебниците, помагалата и учебните тетрадки, които очевидно формират голяма част от тежестта.
 
Петокласничка с жалба срещу тежките ученически раници (ВИДЕО)

Той изрази надежда и да се намерят бюджетни възможности, с които да се подпомогнат училищата за закупуване на шкафчета. В момента просветното ведомство води разговори на експертно ниво с Министерството на здравеопазването относно седмичните разписания и това как да се направи така, че да се организират часовете в блокове и средно дневно по-малка част от учебния комплект да носят учениците.

"За тази учебна година можем да препоръчаме на училищата и детските градини да оптимизират броя на учебните тетрадки и помагала. Средната тежест на раницата е 7 кг, от които 2 кг са средно учебниците. Оттам нататък трябва да оптимизираме учебните помагала, тетрадките и всички други неща", посочи министърът на образованието.
 
Предлагат как ученическите раници да станат по-леки

Той бе категоричен, че със сигурност има възможност учебните помагала да се оптимизират. Колегите ще формулират такива предложения към училищата за настоящата учебна година, а за следващата ще обмислим нормативни ограничения, обясни Красимир Вълчев.
 

БГНЕС, архив


Той уточни, че учебниците са задължителни, но голяма част от учебните помагала и тетрадки не са. Това трябва да оптимизираме. Една не малка част от раницата е точно формирана от учебните помагала и тетрадки, подчерта просветният министър. Не на последно място Красимир Вълчев заяви, че в дългосрочен план направим училищата, които са самостоятелни в сгради ще минат на едносменен режим.
 
Дете призова за по-леки ученически раници

"В други случаи, обаче са две училища в една сграда и там не е възможно и няма да стане само с намаляване на приема. Трябва да се търси реорганизация на училищната мрежа, включително и строеж на нови училища в най-големите градове. Строежът на училища е задължителен. И в София има квартали, които нямат училища", каза още Вълчев.