В понеделник държавният глава Румен Радев се срещна с представители на ПП-ДБ по инициатива на парламентарната група. От ПП-ДБ предложиха решение, с което, по думите им, може да се излезе от политическата криза и заявиха, че ще им трябва още малко време. От ПП-ДБ посочиха, че ще търсят широка политическа подкрепа, затова им трябва известно време. Радев от своя страна подчерта, че трябва да се придържат към Конституцията. След срещата от формацията заявиха пред медиите, че се нуждаят от около три месеца. Това предизвика реакции от другите политически формации.

ПП-ДБ искат отсрочка за мандата: Ще са ни нужни около три месеца

Ето и какво коментираха някои представители на политическите партии:

enlightenedДПС

ДПС: Поредният брутален опит на ПП-ДБ да „изнасилят“ Конституцията


Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев определи предложението като "брутален опит на ПП-ДБ да "изнасилят" Конституцията". "Слава Богу, че президентът ги върна в реалността", каза той.

enlightenedБСП

„Изненадан съм, че ПП-ДБ са поискали отлагане на връчването на втория мандат с аргумент за провеждане на срещи с останалите политически сили. След като почти от седмица се знае, че те ще бъдат вторият мандатоносител, можеха да използват това време. С нас разговор не е воден под никаква форма. Затова намирам това предложение за бягане от отговорност", заяви и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров. 

БСП: Готови сме за диалог с ПП-ДБ, но без предварително зададени ограничения

Нека да видим декларацията и пакета от закони и мерки, които предлагат. Готови сме за диалог и очакваме да бъде поканени на разговори, но без предварително зададени ограничения“, каза още той.

enlightened"Възраждане"

"Радваме се, че ПП-ДБ най-после припознаха идеята на "Възраждане" за борба с корупцията", заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в позиция, изпратена до медиите. 

enlightenedИТН

Лидерът на ИТН Слави Трифонов написа във Фейсбук, че ПП-ДБ са направили нещо "извратено". "Ако Президентът си позволи това и отложи връчването на мандата, това може да бъде основание за започване на процедура по импийчмънт, заради грубо потъпкване на конституционните разпоредби", написа Трифонов.

"ИТН няма да бъде просто гумен печат на предложените от ППДБ закони. Ние ще огледаме направените законопроекти и решения, ще ги обсъдим с юридическите си експерти и ще направим необходимите предложения и корекции", допълни той.



От ПП-ДБ заявиха, че това, което предлагат ще бъде изпратено до всички народни представители. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня