Ако мандатът бъде даден тази седмица - той ще бъде върнат неизпълнен, каза Петков
От „Продължаваме Промяната-Демократична България“ дадоха изявления пред медиите след срещата си с президента Румен Радев.

ПП-ДБ при Радев: Предлагаме нестандартно решение за излизане от политическата криза

"Предложихме пред президента план, с който да опитаме да излезем от политическата криза, като премахнем системните предпоставки за нея", каза Божидар Божанов.

"Ако декларацията не бъде подкрепена - ще върнем мандата много бързо, а ако бъде подкрепена - трябва да видим дали има мнозинство. На декларации всеки иска да реформира прокуратура, служби и т. н, това би изисквало време това може би ще са около три месеца", каза още Божанов.

Той допълни, че ПП-ДБ ще търсят подкрепа от всички. "Ще поискаме широко мнозинство да подкрепи тази декларация, за да не остава някой отстрани. За подкрепа ще са нужни най-малко 160 гласа", каза той. Божанов каза, че приемането на тези закони е предварително условие за започване на разговори. Поради тази причина нямат кандидат за премиер. Божанов допълни, че е решение на президента дали е готов да изчака коалицията три месеца.

По думите му още днес декларацията ще бъде изпратена на народните представители.

"Взехме решение, че ако мандатът бъде даден тази седмица - той ще бъде върнат неизпълнен" , каза Кирил Петков. По думите му са скептични, че има такова мнозинство. "Истинският тест е реалното гласуване, какъв е смисълът в момента да се предлагат министри и премиер, ако няма работещ антикорупционен орган, кой ще следи тези министри дали ще си вършат работата", допълни Петков. 

По думите му една декларация няма да промени нищо. "Искаме реални реформи, искаме гласувани закони преди разговори за правителство", каза той.

"Той или има воля за промяна, или няма воля. Ако има воля - тези три месеца са абсолютно достатъчни", каза той за президента. "Не само ние от ПП-ДБ - целият български народ трябва да види кой е за корупция и кой е против, кой е за колекторските фирми и кой е за хората. Този процес ще изясни за всички кой от коя страна е. Стига толкова обещания, време е за действия", каза още Петков.

Припомняме, че по-рано в понеделник държавният глава Румен Радев се срещна с представители на ПП-ДБ по инициатива на парламентарната група. От ПП-ДБ предложиха решение, с което, по думите им, може да се излезе от политическата криза и заявиха, че ще им трябва още малко време. Радев от своя страна подчерта, че трябва да се придържат към чл. 99 от Конституцията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня