Здравният министър д-р Стойчо Кацаров съветва да ограничим контактите си през следващите 2 седмици
„Ситуацията е критична. Всички сме се изправили пред една огромна заплаха, затова е нужно общо действие“. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на среща със съсловните организации. „Поканихме ви на тази среща, за да изразим общата си загриженост и да отправим призив към българския народ, по отношение на COVID-19 нямаме различия. Искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация“, каза още той.

За тежката кадрова криза в здравеопазването обясни председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Тя апелира всички да се ваксинират срещу COVID-19, да спазват социална дистанция и да се пазят. 

Георги Димитров

"Единственото, което може да ни спаси е ваксинацията", категоричен беше Д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз. И продължи: "Забравихме ХИВ и СПИН, забравихме хепатит, забравихме карциномите, забравихме сърдечносъдовите или ги сложихме на една страна".

"Загубихме много светли личности без време, благодарение на инфекцията, благодарение на грешните послания, давани включително и от наши колеги", каза още той. 

"Загубихме много ценно време", каза по повод ваксинациите Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз. От Съюза са предложили фармацевтите да се включат в информационната кампания за ваксините, разяснявайки т. нар. информирано съгласие, но това не е било прието. "Страхът се бори със знание", категорична беше Сербезова. 

По COVID темата изказване направи и д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Георги Димитров

Лекарите сме обвинявани, че подаваме разнопосочни сигнали към обществото. Искам да поясня нещо – когато по една тема, каквато са ваксините 99 % от колегите в световен мащаб твърдят едно и също нещо, базирано на доказателства и само 1-3 % твърдят обратното, е редно да се замислим, че мнозинството са правите. Не всеки, който се различава от общоприетото мнение, е Галилео Галилей", каза д-р Маджаров.

"Над 90 % от колегите, които твърдят, че ваксината помага, се явяват един-двама, които в повечето случаи вече са политици. Ако ви говорят двама политици, си изберете мнението на тези, които не са политици", уточни още той.

"Сега ще се сблъскаме с най-тежката криза", категоричен е д-р Иван Маджаров.

Според д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация: "България се е провалила с ваксините".

Георги Димитров

„Видно е, че България се провали с ваксините. Не е страшно да се провалиш, страшно е да не си го признаеш. По-добрият авриант е да си признаем една грешка и да се опитаме да я поправим“, каза д-р Станимир Хасърджиев.

"Посланието ми към хората, които още се колебаят е дано да не разбират по трудния начин, че няма конспирация с коронавируса", уточни още той.

Възрастните хора и тези с хронични заболявания – не се колебайте. По-добре сложете ваксина, отколкото да не я поставяте. Хората с хронични заболявания да се свържат с лекуващия си лекар и той да им даде съвет, какво да направят“, каза още той.

„Аз съм се ваксинирал два пъти и всички близки около мен до един са ваксинирани. За бога, братя, ваксинирайте се“, каза д-р Хасърджиев.

На финала на срещата здравният министър д-р Стойчо Кацаров напарви своето заключения относно новата вълна и Делта варианта на вируса.

„Това е най-тежката вълна. Делта вариантът е много по-заразен и по-смъртоносен. Здравната система се справя добре засега, но следващите 2 седмици ще бъдат критични“, каза Кацаров.

„Относно тези, които са в COVID отделенията искам да им кажа, че знам колко им е трудно - физически и психически. Мога да кажа, че се гордея с тях и че съм лекар, като виждам, какво правят. Здравната система не може да се справи сама, без участието на всички нас, като граждани“, подчерта Кацаров.

Георги Димитров

Ограничете контактите си в следващите дни. През следващите две седмици не излизайте, ако не е необходимо. Дезинфекцирайте, носете маски и се ваксинирайте. В страните, които се ваксинираха, умират по няколко души, а не по няколкостотин“, уточни д-р Стойчо Кацаров.