Броят на ваксинациите срещу коронавирус в света надхвърли 7 милиарда. Повече от половината от тях са в три държави - Китай (2,3 милиарда), Индия (1,1 милиарда) и САЩ (0,4 милиарда), съобщи ТАСС.

Все още не е възможно да се определи колко хора на планетата са получили пълния курс на ваксинация, тъй като много страни отчитат само броя на сертифицираните дози ваксини срещу COVID-19 и броя на поставените дози.
„Вакс“ е думата на 2021 година според Оксфордския речник

В същото време процентът на ваксинация в света намалява – предишният милиард ваксинации бяха въведени за 29 дни, а за достигането на новия милиард бяха необходими 37 дни.

В ОАЕ и Малта повече от 90% от жителите вече са ваксинирани. А в страни като Португалия, Куба, Чили, Исландия, Камбоджа, Катар, Испания, Сингапур, Бруней и Южна Корея, повече от 80% от населението вече е ваксинирано с поне една доза.

В Русия, по данни на Федералния оперативен щаб за борба с коронавируса, вече са извършени повече от 50,9 милиона пълни цикъла на ваксинация срещу коронавирус, а с първа доза са ваксинирани 56,8 милиона лица.

Над 5 милиона са починалите от COVID-19 в световен мащаб

В света общо има повече от десет ваксини срещу коронавирус - американския концерн Pfizer и немския му партньор BioNTech, британско-шведската компания AstraZeneca и Oxford-ския университет, китайски компании Sinovac и Sinopharm, индийски Covaxin, продукти на американските разработчици Moderna и Johnson & Johnson, както и руските ваксини Sputnik V, Sputnik Light, Epivakkorona и Kovivac.
ТАСС