Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров / пресцентър, Министерството на здравеопазването
Едва 17,5% от българите над 60-годишна възраст са с поставена първа игла от ваксина срещу COVID-19. Това стана ясно между среща на здравния министър Стойчо Кацаров и посланика на САЩ у нас Херо Мустафа.

"Това е и възрастовата група, която боледува най-тежко", обясни министърът на здравеопазването. Средната възраст на починалите български граждани , при които е установена коронавирусна инфекция,  е 72 години, стана ясно от думите на д-р Кацаров.  Той каза още, че Министерство на здравеопазването е създало организация за имунизиране на трудноподвижните лица и живеещите в труднодостъпни райони. На свой ред посланик Мустафа постави въпроса за Плана за възстановяване и устойчивост в областите от компетенциите на Министерство на здравеопазването.

Той посочи, че предстои той да бъде коригиран в посока електронно здравеопазване, дигитализация и внедряване на нови технологии. В заключение, министър Кацаров и посланик Мустафа изразиха надежда за задълбочаване на сътрудничеството в областта на превенцията и контрола на заболяванията.

В България откриха „особен“ вариант на COVID-19

Поводът за срещата е пристигането на дарение от Офиса за военно сътрудничество за Националния център по заразни и паразитни болести. Дарението се състои в консумативи за извършване на PCR тестове. Д-р Кацаров изрази благодарност към посланик Мустафа и нейния екип за предоставеното дарение от американска страна. Двамата откроиха предизвикателствата, пред които са изправени държавите в продължаващата вече повече от година и половина пандемия, породена от COVID-19.

Той подчерта, че вниманието му ще бъде насочено към увеличаване на обхвата на ваксинация в страната като целта е приоритетно да бъдат ваксинирани най-застрашените граждани-лицата над 60 години.