Херо Мустафа с жест към България
Херо Мустафа с жест към България / пресцентър, Посолството на САЩ в България
Посланик Херо Мустафа се срещна с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и директора на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев, за да дари комплекти за PCR тестове за COVID-19 на Националния център по заразни и паразитни болести.

Дарението е станало възможно благодарение на Отдела за военно сътрудничество към Посолството на САЩ и Европейското командване на САЩ (EUCOM).
Двамата откроиха предизвикателствата, пред които са изправени държавите в продължаващата вече повече от година и половина пандемия, породена от COVID-19. Министър Кацаров запозна посланик Мустафа с приоритетите си като министър на здравеопазването. Той подчерта, че вниманието му ще бъде насочено към увеличаване на обхвата на ваксинация в страната като целта е приоритетно да бъдат ваксинирани най-застрашените граждани - хоратаа над 60 години.

Д-р Кацаров посочи, че едва 17,5% от българските граждани над 60 години са с поставена първа доза ваксина срещу COVID-19. "Това е и възрастовата група, която боледува най-тежко", обясни министърът на здравеопазването.

Средната възраст на починалите български граждани , при които е установена коронавирусна инфекция,  е 72 години, стана ясно от думите на д-р Кацаров.  Той каза още, че Министерство на здравеопазването е създало организация за имунизиране на трудноподвижните лица и живеещите в труднодостъпни райони. На свой ред посланик Мустафа постави въпроса за Плана за възстановяване и устойчивост в областите от компетенциите на Министерство на здравеопазването. Д-р Кацаров посочи, че предстои той да бъде коригиран в посока електронно здравеопазване, дигитализация и внедряване на нови технологии. В заключение, Кацаров и посланик Мустафа изразиха надежда за задълбочаване на сътрудничеството в областта на превенцията и контрола на заболяванията.


Междувременно Херо Мустафа е посетила и Национална агенция за приходите (НАП) в четвъртък. Това съобщиха от Приходната агенция.
 

Херо Мустафа с шефа на НАП Румен Спецов и служебния финансов министър Асен Василев
пресцентър, НАП


Висшият дипломат се срещна със служебния министър на финансите Асен Василев и новия изпълнителен директор на НАП Румен Спецов.

Това е първото посещение на американски посланик в НАП.