/ Агенция "Митници", архив
Митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ и ТД "Южна морска" задържаха близо 70 000 парфюма и тоалетни води при проверки, извършени за периода 12 септември - 6 октомври на "Капитан Андреево", съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Задържаха контрабандни дънкови панталони и парфюми на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Една част от ароматите са задържани поради съмнения, че са нарушени права върху интелектуалната собственост, а друга част са били укрити в личния багаж на пътници, влизащи в страната от Турция.

През последните две седмици на септември, са открити 64 231 „маркови“ парфюма, по-голяма част от тях, пренасяни в товарен автомобил. На 12 септември, камион с турска регистрация, влиза в страната от Турция и представя редовни документи за превозваната стока - парфюми за Румъния.

Иззеха над 26 000 дрехи, парфюми, обувки и аксесоари с логото на известни марки на „Капитан Андреево”

При проверка в товарното помещение митническите служители установяват, че пренасяните 56 887 парфюма и тоалетни води носят лога на 21 световноизвестни марки. В хода на проверката  са открити и недекларирани 17 колета с 1440 спортни обувки и 112 кашона с недекларирани 2688 мокри кърпи.

При друг случай на 2 октомври в автобус с 21 пътници, пътуващ за Румъния са открити, в багажното отделение в чанти с личен багаж, недекларирани 800 парфюма, носещи лого известни търговски марки.

Иззеха хиляди текстилни изделия с логото на известни марки на „Капитан Андреево” (СНИМКИ)

Установено е, че ароматите са собственост на един от пътниците, турски гражданин. Само за първите пет дни от месец октомври при прилагане на мерките по защита на интелектуалната собственост, митническите служители са задържали 3870 парфюма и тоалетни води, открити в леки коли и автобуси, пренасяни от 15 пътници, влизащи в страната от Турция.

Във връзка със защитата на права върху интелектуалната собственост, в изпълнение на Регламент 608/2013 г. на ЕС и Закона за марките и географските означения за задържаните „маркови“ стоки са уведомени правопритежателите на марките. За укритите стоки на нарушителите са съставени актове по Закона за митниците