17 са общо заразените там
Извеждат възрастните хора с коронавирус от Старческия дом в град Кула, във Видинско, предава NOVA.

Прокуратурата не установи нарушения в социалните домове във Видинско

17 са общо заразените там.
 Те ще бъдат закарани в инфекциозни отделения в болниците в Лом, Монтана и София. Тази сутрин с линейки са изведени част от домуващите в старческия дом в Кула.

„Шест домуващи са изкарани за София. Очаква се през деня да бъдат изкарани и другите положителни домуващи за Монтана и за Лом“, обясни кметът на Кула д-р Владимир Владимиров. От общо 43 домуващи, 17 са с положителни проби. Има и две на санитарки.

Още 15 заразени с коронавирус в Дома за възрастни хора в Кула

„Това е дома на тези 43 човека и практически е много трудно, да не кажа невъзможно,
да бъдат разделени стриктно положителните от отрицателните. Така че това е най-добрата мярка - тези, които са положителни да бъдат изведни“, обясни Владимиров.

В другия дом със заразени във видинското село Гара Орешец са останали само трима заразени от 21. Всички останали са настанени в различни болници. „Болните, които са трима положителни, са добре, с нормална температура. Другите са отделени“, обясни медицинската сестра в дома Виолетка Йосифова.

Още един дом за възрастни във Видинско с огнище на COVID-19

Четирима души от дома, но настанени в болници са починали само за седмица. Последните два случая са от вчера. Местните в Гара Орешец настояват да се направят повторни проби на персонала на дома.

Във Видин се очакват и резултатите от два центъра за настаняване на деца и младежи в умствени увреждания.
nova.bg