Екатерина Захариева
Екатерина Захариева / БГНЕС
България ще предостави финансова помощ на Албания, за да се справи с последиците от земетресението, което разтърси страната тази сутрин.

Жертвите в Албания вече са 14, дете бе намерено живо под рухнала сграда (ВИДЕО)

Утре, на заседанието на Министерския съвет, министърът на външните работи Екатерина Захариева ще предложи да бъдат отпуснати и 200 000 лева помощ на албанското правителство, съобщи самата тя на извънреден брифинг.

Европейска солидарност за Албания след земетресението, Турция и Сърбия също ще помагат

Захариева подчерта, че броят на загиналите продължава да расте, а това е най-силното земетресение в страната от 1979 година насам.

„Съболезнования от името на целия български народ и правителство за голямата трагедия, която се случи в Албания. Готови сме да помогнем с каквото можем", обяви Захариева. България е била готова да изпрати техника и спасители, но властите в Тирана за момента не се нуждаят от това.

6,4 по Рихтер разтърси Албания (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Вече официално обявените жертви са 14, като броят им може да бъде по-голям. Не се знае колко хора са затрупани", заяви тя и добави, че са се притекли на помощ и екипи от Гърция и Италия.

Мощно земетресение разтърси и Босна и Херцеговина

Захариева потвърди, че към този момент няма пострадали български граждани, както и такива, потърсили помощ на спешните номера или в посолството в Тирана. Организиран е и кризисен щаб.

Министърът отбеляза, че около 10 000 българи живеят в Албания.
БГНЕС