Разследване на NOVA за платената любов по границата и в София
70 евро за приятни минути в компанията на проститутка на българската граница. Толкова пари предложиха репортерът Стоян Нешев и операторът Димитър Василев, за да проверят как върви бизнеса в публичните домове в Свиленград. Официално, разбира се, бардакът се води хотел. Оказва се обаче, че дори казината по границата вече предлагат повече от обичайното.

Екипът на NOVA провери какво се случва и в София. Оказа се, че мъжете са подбили бизнеса на момичетата от Студентски град.

Да си поръчаш проститутка в Сандански не е лесна работа. Повечето от жриците са заминали за София, а останалите обслужват само чужденци.

„Преди 10 години Сандански се водеше градът на проституцията. Много гърци имаше. По 30 рейса идваха. Сега всичко затихна. Нали им намалиха и парите…”, разказва хотелиер.

Арестуваха българи, принуждавали умствено изостанало момиче да проституира в Испания

Ролята на сводници играят таксиметровите шофьори, уверяват местните хотелиери. Логично, за чужденците тарифите са високи.

В Свиленград -  на 430 км на изток от Сандански, нощният живот е съвсем друг. През последните години градът си спечели прозвището „Лас Вегас на Балканите” основно заради многобройните казина. Покрай тях процъфтява и хотелиерският бизнес. Тази нова симбиоза между комара и платения секс е довело до фалити на старите бардаци.

Местните нощни птици препоръчват на екипа ни проститутка от неугледен хотел. Казват, че в казината трябва да си ВИП клиент, за да може да получиш жена за цяла нощ срещу 1000 евро.

Задържаха сводници, държали против волята им млади момичета с цел проституция

Ето защо влизаме под прикритие в един от хотелите, недалеч от центъра на града. Посетителите получават упътвания още на входа от жена, известна като Маман. Издава команди от кревата си, гледайки телевизия.

Минути по-късно екипът на NOVA попада на опашка от чакащи реда си мъже. Барманът предлага пиене и казва да имаме търпение, тъй като момичетата работят. След около 20 минути и няколко огледа от мъже по анцузи при нас идва Джесика. Или поне с това име се представя. Тя е комуникативна. Твърди, че не прави секс преди разговор с клиента. Не се оплаква от липса на работа, но деликатно злепоставя конкуренцията, и по-специално – жриците от София. Разказва и за интересни срещи с клиенти. Споделя още, че баща й бил сводник, имал завидно състояние, давал й пари, но не я пускал да излиза никъде.

След тежкия разговор Джесика обявява и тарифата си – 70 евро за един час.

Спипаха 42-годишна проститутка в действие

Втората среща на екипа на NOVA е с Мая. Работи под това има, въпреки че е родена мъж. Поръчваш си я по интернет. Смела е пред камерата ни. Трудно й е да отговори на изискванията на по-интелигентните клиенти, но се старае.

„Дали ще си с жена или с травестит, разликата е много малка. Ние можем да задоволим мъжа по друг начин”, категорична е Мая.
От 10 години е в професията. Стартът й е бил на площад „Македония”. На улицата била унижавана от полицаи.

В София платеният секс не свършва с травестити. Наши поставени лица си поръчват и жиголо през сайт. Уговарят се да му платят 50 лева само за компания. На адрес в центъра на града се явява 23-годишният Крис, който живее и учи в Студентски град. Казва, че предоставя сексуални услуги отвреме навреме и подбира клиентите си. Не харесва възрастни мъже, въпреки че те най-много го търсели. След разговор е готов да се съблече срещу още 20 лева след първоначалните 50. На тръгване учтиво предлага нова среща още същата вечер.

Български банди държат „нощния живот” на Берлин

Нито един от героите в репортажа не дочака екипа ни. Техните разкази обаче хвърлят достатъчно светлина върху родния пазар за секс. Опитите за регулация в този сектор досега удрят на камък дори в парламента, където никога не се събира мнозинство за легализиране на бизнеса. Засега проституцията е личен избор. За някои - въпрос на оцеляване с бързи пари, за други - просто удоволствие. Според българското законодателство обаче сводничеството, трафикът на хора с цел проституция и предоставянето на помещения за секс са престъпления!
NOVA