Камен Плочев
Камен Плочев / БГНЕС, архив
Проф. Камен Плочев е новият управител на Националната здравноосигурителна каса. С 205 гласа "за" и един въздържал се парламентът единодушно избра новия шеф на касата. Проф. Плочев има 38 години професионален опит в системата на здравеопазването, част от които в сферата на управлението. Той е завършил висшето си образование в Медицинска академия - София.

Здравната каса "плаща за бутикова стока", а получава стандарт "Илиянци"

На въпрос какви ще са приоритетите в работата на проф. Плочев като шеф на здравната каса той заяви, че най-важното нещо е контролът на място и работа на място в самите болници.

"Финансирането е тема, която още не мога да коментирам без да съм се запознал с отчети, баланси, принципи, механизми, методика по която се прави това. Направи ми само впечатление, че няма аналитично звено. Никой не предлага анализ какво би се случило при един или друг вариант. Ще започна с това. Първото нещо ще е да създам едно такова звено, което да ми направи един анализ на ползи, загуби, възможности.", допълни още той.

Лекарският съюз иска увеличение на бюджета на НЗОК

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров коментира, че идеите на новия шеф на здравната каса са добри, но съвсем в начален етап.
 
"Неговите идеи са добри. Но те са съвсем начални. Всичко това трябва да се детайлизира, да се направи анализ на въздействието, какви мерки това нещо предполага, какво ще струва, кой ще го върши, в какъв обем. Не очаквайте от проф. Плочев реално да ви каже точни неща. На него му трябва известно време за да може да навлезе. Той е един прекрасен професионалист, но това е нова система. На него ще му трябва глътка въздух.", обясни проф. Петров.
 
Министърът обяви в аванс, че скоро се очаква хубава новина по отношение на електронното здравеопазване.