/ БТА
Евентуалните дати на избори две в едно са 7 или 14 ноември, е обсъдил председателският съвет на парламента. Това съобщи пред журналисти председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя обясни, че тези дати са коментирани, защото 21 ноември е последната дата за втори тур на президентския вот.

Атанасова отбеляза, че конкретните дати са останали малко встрани на днешното заседание, на което основната тема са били технически проблеми, свързани с машините за гласуване.

Преди третия мандат: Ива Митева е коментирано име за премиер (ВИДЕО)

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова също се обяви за избори 2 в 1, ако се стигне до нов предсрочен парламентарен вот, като гаранция за висока избирателна активност и представителност, съобщи БНР.

"Оказва се, че ЦИК и фирма "Сиела Норма" все още са в търговски спорове и облигационни такива по отношение собственост, машини, сертифициране кодове и всичко останало. Тоест се повтаря сагата от 11 юли отново", коментира Десислава Атанасова.

„На практика, изходът според нас, е да се върне възможността да се гласува и с хартиени бюлетини. „Защото в чужбина, особено ако има вот 2 в 1, това ще бъде изключително трудно в рамките на първо-една седмица да се променя софтуер между първи и втори тур на президентските избори, да се обявят резултатите от парламентарните. Затова считаме, че наистина трябва да се търси разумен подход”, каза Атанасова.

Тя посочи, че при всички случаи се печатат бюлетини. „За последните избори отпечатаните бюлетини хартиени са били на стойност 7,5 млн., което категорично е за сметка на българските данъкоплатци, тези хартиени бюлетини знаете, че след това са унищожени”, заяви тя.

По-късно днес отново ще има председателски съвет, на който е поканен и представител на фирма "Сиела Норма".

На заседанието е присъствала е и председателят на ЦИК Камелия Нейкова. "Поне един път и половина ще се увеличи времето за гласуване при избори две в едно", съобщи тя след Председателския съвет.

По думите й, ако избирателят е гласувал на парламентарни избори за една минута, на избори две в едно ще му е необходима минута и половина.

С 60 млн. лв. повече ще излезе на държавата, ако изборите се проведат отделно (ВИДЕО)

"В Изборния кодекс са уредени част от въпросите, свързани с провеждане на избори за президент и вицепрезидент едновременно с парламентарни избори. Първо трябва да сме наясно, че за първи път би имало такава комбинация от избори, но ние не бива да предпоставяме, че те ще бъдат точно така. Все пак трябва да има отделни избирателни списъци, избирателят трябва да бъде намерен в единия списък, в другия. Именно това ще увеличи технологичното време. От друга страна, ако изборите са в последователни дати, това си има други негативи. Процесът ще се оскъпи", каза още Камелия Нейкова, цитирана от "Фокус".

Тя подчерта, че всичко това са въпроси, които ще решат Народното събрание и президентът.