Иванов е бил информиран за раследване срещу него
Иванов е бил информиран за раследване срещу него / снимка: БГНЕС
Бившият заместник-директор на ГДБОП Иван Иванов е бил предупреден за разследването срещу него и е изчистил сейфовете си от доказателства за дейността си. Това стана ясно след заседание на вътрешната комисия в парламента, на която беше изслушан директорът на ДАНС Петко Сертов.

Председателят на комисията Минчо Спасов заяви, че е поискал от вътрешния министър Румен Петков информация във връзка с наказателното производство срещу висши офицери от министерството.

Държавната агенция "Национална сигурност" е започнала да се занимава със случая "Иван Иванов" още преди две седмици, каза председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов. Той уточни, че ДАНС не е била сезирана от ген. Атанас Атанасов. Преждевременното изнасяне на информацията е довело до това, че при извършените обиски нещата вече са били изчистени у Иван Иванов, каза Спасов и допълни, че това е информация, която току-що Сертов е изнесъл.

В същото време стана ясно, че от вътрешният министър Румен Петков ще бъде поискана информация във връзка с наказателното производство срещу висши офицери от министерството.

От вътрешната комисия искат Петков да даде информация кога е започнала и завършила оперативната разработка, и под ръководството на кой прокурор, каква е причината за прекратяване на преписката, и дали са унищожавани носители на данни от СРС.

От вътрешната комисия искат още Румен Петков да отговори дали е бил уведомен за контакти между бившия зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов и обектите на разработката, както и колко вътрешни разследвания е имало в МВР през периода 2006-2007 година и какви са резултатите от тях.