Десислава Иванчева
Десислава Иванчева / БГНЕС
Иванчева приета в болницата на затвора
97967
Иванчева приета в болницата на затвора
  • Иванчева приета в болницата на затвора
Временно отстраненият кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева се намира в болницата в затвора от близо 2 седмици. Това потвърди пред Дарик адвокатът й Марин Марковски. Той не уточни каква е диагнозата й, но заяви, че е сериозна.

Заедно с Иванчева в болницата е постъпила и заместничката й – Биляна Петрова. Двете жени са в ареста от 17 април, когато бяха задържани показно на централен столичен булевард. Иванчева бе привлечена като обвиняема за вземане на подкуп с особено големи размери, а Петрова и бивш кмет на "Младост" са сочени за нейни помагачи. Оттогава Иванчева и Петрова многократно се оплакаха от лошите условия в ареста и наскоро съобщиха, че ще съдят държавата в Страсбург. В сряда Специализираният наказателен съд ще разгледа искането им за по-лека мярка за неотклонение.

Спецсъдът отстрани Десислава Иванчева от длъжността ѝ кмет на „Младост“

Десислава Иванчева е обвинена за това, че поискала от строителния предприемач Александър Ваклин 500 000 евро подкуп, за да придвижи разрешението му за строеж в квартала. Биляна Петрова пък беше обвинена в помагачество. През април при показния им 5-часов арест на централен столичен булевард в колата, в която пътували, бяха открити 56 000 евро. Оттогава до момента Иванчева и Петрова многократно се оплакаха от лошите условия в ареста. Адвокатът на Иванчева Марин Марковски заяви, че от 2 седмици насам тя е постъпила в затворническата болница.

"Мога да потвърдя, без да разказвам повече. Диагнозата на Иванчева е сериозна, но доста деликатна и не е етично да я коментирам. Тя от две седмици е в болницата. Мога да споделя, че за да отиде в затворническата болница, нещата не са безобидни, а точната дума е опасни", твърди адвокатът.

Десислава Иванчева в съдебната зала: Няма такава държава

По думите на Марковски Иванчева ще заведе дело и в Страсбург заради условията в ареста, но обезщетенията не са големи: "Има такова желание и сигурно ще го заведе. Няма някой, който да не е завел дело за лоши условия в ареста и да не го е спечелил. Само че практиката на Страсбург за съжаление обезщетенията не са високи, бяха по-високи, но ги намалиха. Във всички случаи, когато има лоши условия на арест, се присъжда обезщетение. Когато килиите са малки, прозорците са малки, когато не е ремонтиран затворът, каквито и жалби да пускаш, това е положението. Има конвенция, която забранява нечовешко третиране на задържани. Ние сме я подписали, тя е задължителна, но нашите не си изпълняват задълженията по тази конвенция".

В сряда Специализираният наказателен съд ще разгледа искането на Иванчева и Петрова за по-лека мярка за неотклонение – подписка.
nova.bg