Десислава Иванчева
Десислава Иванчева / БГНЕС
Специализираният наказателен съд остави в ареста временно отстранения от длъжност кмет на „Младост” Десислава Иванчева. Преди дни тя поиска по-лека мярка за неотклонение заради здравословни проблеми. В съда днес стана ясно, че Иванчева желае да се подложи на ин витро процедура, която не можела да се извърши в болницата в затвора. Съдът обаче не уважи искането й. Междувременно прокурорът по делото заяви, че Иванчева и друг обвиняем по делото – Петко Дюлгеров, си разменяли бележки в ареста с цел да уеднаквят версиите си.

Преди дни стана ясно, че Десислава Иванчева е била приета в болницата в затвора заради здравословни проблеми. Това бе причината тя да поиска да бъде пусната от ареста. В съда днес Иванчева заяви, че има проблеми с щитовидната жлеза и със зрението, както и че иска да се подложи на ин витро процедура. По нейни данни тя посещавала специализирана клиника още преди да бъде задържана през април, а евентуален продължителен престой в ареста можел да сложи край на възможността й за изкуствено оплождане. Според съда обаче здравословните й проблеми датират отдавна и няма данни да са се влошили в ареста, нито Иванчева да е предприемала лечение по-рано. Съдът така и не коментира искането за ин витро процедура в решението си.

Спецсъдът отстрани Десислава Иванчева от длъжността ѝ кмет на „Младост“

Междувременно прокурорите по делото съобщиха, че в последните дни Иванчева си разменяла бележки в ареста с друг обвиняем по делото – бившия кмет на район „Младост” Петко Дюлгеров. Бележките се обменяли чрез друг арестант посредник и според прокурор Георги Николов имали за цел обвиняемите да уеднаквят версиите си: "Става въпрос за бележки, които са разменяни между тях в ареста чрез друг задържан, в които госпожа Иванчева е искала двамата да уеднаквят позицията си и той да промени обяснението, дадено до момента в досъдебното производство. Има отговор от негова страна, като смисилът е бил от нейна страна да уеднаквят обясненията си. Той към момента не е дал съгласие за подобно нещо. Бележките са иззети по надлежния ред, разпитано е лицето".

Иванчева приета в болницата на затвора

Дюлгеров, Иванчева и заместничката й Биляна Петрова са в ареста от 17 април, когато бяха задържани. Иванчева е привлечена като обвиняема за взимане на подкуп в особено големи размери, а другите двама са сочени за помагачи. Според прокуратурата Иванчева умишлено бавила разрешението за строеж на бизнесмена Александър Ваклин и за да го придвижи, му поискала 500 хил. евро подкуп. В съда днес прокурорът заяви, че в колата на Иванчева е открит бележник, в който пресмятала каква сума трябвало да поиска на Ваклин: "Става дума за тефтерче, в което Иванчева е описвала за каква застроена площ става дума във връзка с проекта на Ваклин и каква сума на квадратен метър трябва да бъде получена от нея като подкуп. Кореспондира с повдигнатите обвинения".

Десислава Иванчева в съдебната зала: Няма такава държава

Защитата пледира още, че няма опасност Иванчева да се укрие или да окаже влияние върху делото, тъй като вече била отстранена от кметския пост и „нямало какво да прави освен да си седи вкъщи.” Съдът възрази и по тази точка, тъй като имало данни, че Иванчева бавела и други преписки, а това я поставяло под висока степен на обществена опасност.
Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.