/ iStock/Getty Images
15-годишната Йоана от Петрич - едно от децата, на които семейството на малката Мими даде живот - продължава лечението си в Турция и прогнозите за нейното оздравяване са много добри. За тази хубава новина съобщава Магдалена Делева, администратор на дарителската кампания на момичето. Йоана се бори със злокачествен рак на костите и вече е преминала няколко курса на химиотерапия и лъчетерапия, както и операция за отстраняване на тумора. Към момента в дарителската сметка на момичето има 89 хил. лева, които ще стигнат за химиотерапиите до края на лечението.  Семейството трябва да събере още 64 хил. лева, тъй като поради отказ на българските болници да поемат възстановяването след химиотерапия извън страната, то трябва да се провежда в Турция.

За силата, когато загубиш най-скъпото: Семейството на Мими дарява парите за други в нужда

Преди около година родителите на Йоана чуват диагнозата Сарком на Юинг - злокачествен рак на костите. Заболяването е открито у нас, но семейството решава да лекува детето си в Турция. Така получава оферта от клиника в Истанбул, споделя Магдалена Делева, администратор на кампанията на Йоана.
 
"Знаете, че проблемът тук с доставянето навременно на химиотерапиите и извършването на операциите е голям. Затова разчитаме предимно на докторите в Турция. До момента са направени около 10 химиотерапии и 4-5 лъчетерапии, всичко това струваше 200 хил. евро", подчертава Делева.

В края на март лекарите в Истанбул отстраняват успешно тумора на Йоана и в момента тя е на поредната следоперативна химиотерапия. Прогнозите за оздравяването на момичето са добри, тя няма разсейки, но лечението ще продължи до края на тази година. Всички средства досега са събирани чрез благотворителни събития, а последното дарение- сумата от 25 хиляди евро, преведена от семейството на малката Мими - осигурява заплащането на по-голямата част от разходите за оставащите химиотерапии, сподели Магдалена Делева. Нужни са обаче още 64 хил. лева за заплащане на възстановяването след всяка химиотерапия.

След смъртта на 6-годишно дете: Спешно изслушване на всички страни, готвят промени (ОБЗОР)

"Досега Йоана се лекуваше след химиотерапиите в България - първо в болница "Токуда", а после по препоръка на лекарите, тя трябваше да бъде изместена в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Причината е, че там средата е по-подходяща за деца след химиотерапия - изолират се в стерилна среда и няма опасност от инфекции", разказва Делева. След последното посещение в ИСУЛ обаче, от болницата излизат със становище, че повече няма да приемат Йоана след химиотерапиите. Мотивите са, че тя не провежда лечението си България.

Благотворителната кампания в подкрепа на Йоана ще продължи и през лятото.
 
 
Публикувахте от С теб сме, Йо в Вторник, 18 юни 2019 г.