/ iStock/Getty Images
Институтът за пазарна икономика (ИПИ) изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов относно необходимостта от преотстъпване на част от приходите от облагането на доходите на физическите лица на общините, съобщи БТА.

Липсата на адекватен собствен ресурс не позволява на общините да провеждат разумна самостоятелна политика и да отговорят на нуждите и приоритетите на своето население, се посочва в писмото. Проблемът е законодателно заложен - липсата на свободен публичен ресурс не е провал на общинските власти, твърдят експертите от ИПИ. Облагането на доходите, печалбите и потреблението, които се генерират на местно ниво, почти изцяло отива в централното правителство. Има някои изключения, но те са незначителни - като патентни данъци, туристически данък и т.н.


Данъчните закони скараха управляващи и опозиция


Общините събират собствени приходи, предимно от имуществени данъци, които далеч не са достатъчни да покрият техните нужди, дори при мерки за повишаване на събираемостта, каквито безспорно са необходими. Парадоксално, но в поредни години на стабилен икономически ръст и бюджетен излишък, общините страдат от липса на ресурс и чакат решения на правителството в своя полза, пише в отвореното писмо.

През 2018 г. разходите на местно ниво в България възлизат на 7.2 млрд. лв. Близо 5 млрд. лв. от тях не са общински средства - това са близо 4 млрд. лв. трансфери от правителството и около 1 млрд. лв. европейски средства. Останалите 2.3 млрд. лв. са собствените приходи на общините, от които едва около 1 млрд.лв. са данъчните приходи. На практика, от 7 лева похарчени на местно ниво едва 1 лев е собствен данъчен приход на общината. Всичко останало са трансфери от държавата, европейски субсидии и неданъчни приходи, посочват от ИПИ.


Синдикати и работодатели се обявиха против намаляването на ДДС на брашното и лекарствата


Предложението на експертите от организацията е 20 процента от приходите от облагането на доходите на физическите лица да бъде автоматично преотстъпвана към общините, като "парите следват личната карта". Това е ресурс в рамките на 800 млн.лв., който почти ще удвои собствените данъчни приходи на общините без да се вдигат данъци, смятат в ИПИ.
БТА