Те трябва да бъдат предмет на втората актуализация заедно с бюджета за 2023 година октомври месец, призова президентът на КНСБ
Кумулативна инфлация ще вкара поне 500 млн. лв.  допълнителни приходи над актуализираните приходи от бюджета. Те трябва да бъдат предмет на втората актуализация заедно с бюджета за 2023 година октомври месец, независимо дали има правителство или не. Това каза пред журналисти президентът на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров. Той участва в представянето на Наблюдение на потребителските цени и заплата за издръжка на Институтът за социални и синдикални изследвания към Конфедерацията.

НСИ: Годишната инфлация през юни е 16,9%

Това трябва да направи служебният кабинет, както направи предишният служебен кабинет миналата година, допълни Димитров. По думите му инфлацията ще достигне до 20 %.

"Инфлацията в България и ръстът на основни стоки и услуги бележат двукратно, а някъде и трикратно по-високи от средноевропейските нива на поскъпване", коментира президентът на КНСБ.

КНСБ обяви колко пари са нужни за издръжка на 3-членно семейство

По думите му се купуват стоки, чиито цени растат „необосновано в много от случаите“. 

Димитров даде пример с бензините и дизелите. Не стана ясно защо ръстовете при нас са по-високи, допълни той. Според него 2/3 от инфлацията е отвън, а другата трета си е наша. Не е ясно дали е обективна, стъпила върху производствени фактори, отбеляза Димитров. Според него спекулативният елемент е сериозен и регулаторите в България трябва непременно да се заемат с него. Не може на 1,10 лв. да се изкупуват черешите в Кюстендилско, което на 100 км от София, а в София кюстендилските череши да струват 5 лева на магазина, даже бяха и повече, каза Димитров.

Бюджетен излишък над 1,5 млрд. лева към юли

Според Димитров въвеждането на таван на цените ще доведе до дефицити, а цената трябва да бъде прозрачно образувана и ако не бъде поносима, да бъде компенсирана. 

Ние смятаме, че трябва да бъде удвоен обхватът на тези около 300 хиляди лица и семейства, които се подпомагат енергийно в момента, добави Димитров. Според него част от тези 500 млн. лв. трябва да бъдат ориентирани към тях, както и за компенсации за газа към фирмите и допълнителни средства за увеличение на доходите на тези, на които плаща правителството.

27% от работещите българи не могат да си позволят почивка

На въпрос относно антикризисните мерки Димитров отговори, че мярката за данъчните облекчения за семействата с деца „най-бързо стига до хората“. Според него минималната заплата вече трябва да бъде около 800 лв. В частния сектор продължава да расте заплатата, но с недостатъчни темпове, отбеляза Димитров и уточни, че ръстът е 12%  на годишна база при кумулативна инфлация 17%.
 
БТА