Има условия за забавяне при сигнал към 112, обясни зам.-здравният министър
Има условия за забавяне при сигнал към 112, обясни зам.-здравният министър / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Има условия за забавяне при сигнал към 112, обясни зам.-здравният министър
63851
Има условия за забавяне при сигнал към 112, обясни зам.-здравният министър
  • Има условия за забавяне при сигнал към 112, обясни зам.-здравният министър

Има условия за забавяне при предаването на сигнал от телефон 112 до Спешната помощ, обяви зам. здравният министър д-р Мирослав Ненков. Тези условия могат да се породят от факта, че медицински неподготвеният оператор на телефон 112 би могъл да не разбере точно какъв е случаят.

За да се избегнат подобни моменти, зам.-министърът предложи, когато операторите на 112 чуят, че става въпрос за медицински сигнал, да включват паралелно в разговора и оператор на телефон 150 и именно той да води разговора с лицето, което търси помощ. Кога обаче това предложение може да стане факт, все още не е ясно.

Когато е създавана системата на 112, софтуерът й не е бил предвиден за синхронизация със софтуера на 150, поясни още Ненков. Към този момент при получаване на сигнал на 112 операторът има нужда от време, за да събере определен обем информация. След като бъде събрана тази информация в писмен вид, се предава на телефон 150, откъдето я препращат към линейката.

„Няколко срещи проведохме, ходих и в 112, и в 150, и измислихме един начин с помощта на нашите експерти и експертите на 112. В момента, когато операторът на 112 чуе, че е медицински сигналът, той да включи и оператор на 150. Получава се една тройна връзка и това ще скъси това време, вярвам аз”, обясни зам.-министърът. 

По темата за интензивните грижи, д-р Ненков допълни, че промяната в правилата за тяхното заплащане в болниците е към края си. Към момента обаче няма определени нови цени.

„Приоритетите на тази работна група се отместиха натам, че да бъде измислена и създадена ефективна система на контрол на интензивните отделения и система на контрол на анестезиологично дореанимационната гилдия. Как ще бъде облечено това в законова форма, все още по този въпрос се работи”, разясни д-р Ненков.

Когато бъде сформирано новото правителство, аз ще си напиша оставката без да попълвам дата и тази оставка веднага ще бъде представена на новия министър, заключи Ненков.

По темата за починалия преди дни ученик Теодор, Ненков допълни, че инцидентът е от такъв размер, че надали би могъл да се предотврати, ако е имало училищен лекар. Коментарът на съдебния лекар, че ако линейката беше дошла 10 минути по-рано, детето е щяло да бъде спасено, Ненков определи като спекулация, тъй като е несериозно и непрофесионално.