/ БТА
Междувременно множество хора се събраха на протест в защита на Историческия парк
Временната парламентарна комисия за „Исторически парк“ изслушвa служебния вътрешен министър Калин Стоянов и изпълняващия длъжността главен секретар на МВР – главен комисар Димитър Кангалджиев за извършените проверки на Ивелин Михайлов и свързани с него лица.

През годините, до настоящия момент, в МВР е работено по общо 28 проверки по сигнали за Ивелин Михайлов и свързани с него лица, съобщи пред временната парламентарна комисия за „Исторически парк“ служебният вътрешен министър Калин Стоянов.

Попитан има ли "чадър" над разследванията, вътрешният министър заяви, че такъв няма. Той добави, че може да гарантира за областния директор на МВР - Варна. Има възможност да проверим служителите, които са работили по съответните преписки, както и да дадем информация за прокурорите, които съответно са издавали отказите или са образували следственото дело, каза Стоянов. 

През 2019 г. е извършена проверка за осъществяване на инвестиционна дейност по закупуване на акции, образувано е досъдебно производство, което на по-късен етап е прекратено от прокуратурата, посочи вътрешният министър пред временната комисия.

Отново през същата година, според данните на Калин Стоянов, има проверка по анонимен сигнал, че дружество със собственици Вася Йорданова, бивша съпруга на Михайлов, други лица и самият Михайлов създават финансова пирамида, която има за цел да заблуждава инвеститори и да им продава фалшиви акции, като ги заблуждава за реалната цел на проекта „Исторически парк“ и евентуалните печалби. С постановление на Варненската районна прокуратура е отказано образуване на досъдебно производство.

комисия исторически парк
БТА

комисия исторически парк
БТА

Има проверки и за неправомерно придобиване на недвижими имоти в землището на с. Неофит Рилски, като има съмнение за схема за изпиране на пари, като имотите се купуват на занижени цени.

През 2024 г. е извършена проверка във връзка с данни за множество лица, регистрирани на различни места в община Ветрино с цел да гласуват за партия „Величие“. Районната прокуратура във Варна постановява отказ за образуване на наказателно производство.

Към настоящия момент се извърша проверка по прокурорска преписка на Варненска районна прокуратура, свързана с местните избори от 2023 година. Изискани са данни от Община Ветрино за адресните регистрации за периода 30 април  – 9 декември 2023 г. в населени места в общината. Възложени са действия по установяване дейността на дружеството, извършвали пропускателни режим на изборните секции на територията на община Ветрино, посочи Калин Стоянов.

В РУ - Провадия, където е „Исторически парк“, са извършени 13 други проверки за случаи от битов характер, скандали, заплахи, следене, стана известно още от изслушването

Сред поканените на днешното заседание бяха също Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП,  Пламен Тончев – председател на ДАНС, чието изслушване е предвидено да бъде на закрито заседание.

Председателстващият комисията Цвета Рангелова помоли външни лица, извън акредитираните медии, да не снимат заседанието, то се предава на живо. Имало данни, че през последните дни към членове на комисията били отправени нелицеприятни думи.

Междувременно множество хора се събраха на протест в защита на Историческия парк в градинката до бившия партиен дом, където заседава комисията. Полиция охранява паркинга на НС. Участниците в протеста носят български знамена и транспаранти с искане паркът да работи.

протест
Георги Димитров

протест
Георги Димитров

протест
Георги Димитров

По линия на Контрол на общоопасните средства (КОС), фирма, в частност Ивелин Михайлов, са може би най-проверяваните, няма нарушения за разрешителните за оръжие, заяви старши комисар Андрей Ангелов, директор на Областната дирекция на МВР - Варна при изслушването му.

Установено е притежанието на 22 ловни карабини с надлежно издадени разрешителни, пушки и заглушители. Разрешителните са издадени от МВР - Ловеч. Многократно са правени проверки, категоричен съм, че няма нещо, което да е незаконно, подчерта старши комисар Ангелов. 

В охранителната фирма има четири късоцевни оръжия, охранителните нямат разрешителни и при проверките нито един от тях не е бил с оръжие, добави той. За паравоенни формирования, за които има медийни публикации, директорът на ОД на МВР във Варна обясни, че знаят за инициатива от страна на Ивелин Михайлов и охранителната фирма, че ходят и стрелят на законно стрелбище в Балчик. Направили сме проверка по линия на КОС на стрелбището, така че и този сигнал е проверен, обобщи старши комисар Ангелов. За лицата, свързани с дружеството, и тези от обкръжението на Михайлов нямаме данни да притежават оръжие, добави той. 

Ангелов каза, че от много години не спират да работят по казуса с "Исторически парк". Правим проверки на 67 фирми, свързани някак си с Ивелин Михайлов, разглеждаме варианти на икономически престъпления. Продължаваме да извършваме проверки, обясни директорът на ОД на МВР - Варна.

В отговор на въпрос на депутат от комисията, старши комисар Андрей Ангелов, каза още, че към момента при тях няма информация хора да са притискани да си продават имотите.

Д
епутатите от временната комисия изслушват при закрити врата изпълнителния директор на НАП Румен Спецов и председателя на ДАНС Пламен Тончев. 

Румен Спецов отбеляза, че всички данни, които ще каже, са свързани с данъчно- осигурителна информация. Той посочи, че може да представи резултати от проверки на задължения. Мога да представя в писмен вид до председателя на комисията цялата информация, която искате да ви предоставя, включително с данъчно-осигурителната информация, като се поясни, че тя трябва да остане единствено и само в тази комисия, посочи Спецов.

В хода на заседанието председателстващият заседанието на комисията Цвета Рангелова от „Възраждане“ помоли квесторите да изведат три лица, които се представяха за инвеститори, нарушаваха реда като заснемаха депутатите, гостите на комисията с личните си мобилни телефони. В присъствието на вътрешния министър, директора на НАП, тук са се изтипосали като охранители – лица, които снимат с мобилните си телефони, отбеляза Георги Георгиев, народен представител от ГЕРБ-СДС. Ние не сме в Неофит Рилски на площада, посочи той и изтъкна, че ако с поведение сплашват определени лица, то това няма как да се случи с народните представители.  Моля квесторите да се намесят, посочи депутатът и настоя те да бъдат изведени от залата, в която се провежда заседанието. 

Цвета Рангелова, председателстваща днешното заседание на комисията, обясни, че то се излъчва, така че всички български граждани да видят какви родолюбци присъстват в залата. Поведението, което си позволяват, е повече от грозно. Отстранявам всички, снимащи с телефони от залата, каза тя и изтъкна, че е проява на изключителен цинизъм подобно поведение към народните представители и вътрешния министър.  

Работата ще продължи, въпреки опитите за провокация, заяви Рангелова.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА