/ Илхан Кючюк
Като българска национална позиция можем да допринесем в разговора за работата на Съюза – начинът на вземане на решение може да бъде 27 минус едно, може да бъде 27 минус две. Но идеята да има обща външна политика и политика по сигурност и отбрана, която да води ЕС напред и България да участва много ангажирано в този разговор, не може да се осъществи по начина, по който функционира днешния Европейски съюз. Това заяви лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк по време на участието си в международна конференция на тема "Модернизация на отбраната", организирана от Центъра за развитие и политики, която се проведе в София.

Илхан Кючюк акцентира върху променената геополитическа ситуация.

„След случилото се в Украйна, освен че имаме променена политическа среда, всички политически сили залагат като свой приоритет сигурността. Има допирни точки между политиките по сигурността и по миграцията, които също трябва да бъдат отчетени. Европейският съюз трябва да прилага общи политики в тези области, но това е трудно, тъй като първо трябва да бъде решен въпросът кой представлява съюза.“, категоричен бе Кючюк.

Според евродепутата геополитическият компас би имал смисъл, ако всички държави успеят да погледнат в една посока, по отношение на геополитическите си приоритети.

На форума приветствия отправиха премиерът Николай Денков, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук и посланикът на Израел Йоси Леви Сфари.