Игнатов: Няма мотиви за вето върху  Закона за развитие на академичния състав
Игнатов: Няма мотиви за вето върху Закона за развитие на академичния състав / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Игнатов: Няма мотиви за вето върху Закона за развитие на академичния състав
28438
Игнатов: Няма мотиви за вето върху Закона за развитие на академичния състав
Лютви Местан, ДПС
  • Игнатов: Няма мотиви за вето върху Закона за развитие на академичния състав
  • Лютви Местан, ДПС

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов коментира, че няма защо да се притеснява от ветото на президента върху Закона за развитие на академичния състав. Според просветния министър няма никакви сериозни мотиви за връщане за ново обсъждане на текстовете от него. Президентското вето беше поискано от сдруженията на младите учени „Когито" и „Ирион". По думите на Игнатов обаче някой им нарежда какво да правят.

Образователният министър заяви, че няма как да знае кой точно стои зад младите учени и допълни: „Те си имат някакви патрони, някой им шушне на ушенцето и им казва, че това е правилно". Според Игнатов факта, че след срещата с младите учени президентът заяви, че ща наложи вето, показва, че някакви кръгове, свързани с него, използват тези две организации.

По думите на министър Игнатов дори самите млади учени не знаят какви точно промени искат да бъдат извършени. „Същите млади учени искаха съвсем други неща преди седмица-две. Вчера мотивите са съвършено други, което показва, че техния прочит е, първо, незадълбочен, и, второ, самите те не знаят какво искат", обясни той.

Просветният министър допълни, че според него това не е протест на младите, защото те винаги искат модерни неща, докато в случая протестиращите са се вкопчили в една консервативна система. „Част от тези млади учени са мои връстници", уточни той.

Междувременно от Движението за права и свободи заявиха, че ще подкрепят ветото на държавния глава Георги Първанов върху Закона за развитие на академичния състав. Това стана ясно след заседание на ЦОБ на партията. От движението коментираха, че законът търпи огромни критики и е правилно налагането на вето.

„Министърът на образованието и мнозинството, което го подкрепя, от една страна говорят за децентрализация на процедурите, за да освободят процедурата по присъждане на научни степени и звания от волята на ВАК, който орган беше обявен за едва ли не политически ретрограден, и същевременно чрез измененията в закона си приписват изцяло контрола върху процедурите за присъждане на научни степени и звания от тук нататък", обясни Лютви Местан. „Министърът еднолично, дори без сигнал, по свое усмотрение, по своя инициатива, както пише в закона, ще може да спира процедурите. Този свръх контрол, който се дава в ръцете на един откровено политически орган, какъвто е министърът на образованието и науката, това е абсолютно недопустимо и се намира в тотално противоречие с принципа на автономията", уточни още той.