Янаки Стоилов
Янаки Стоилов / БТА
"Изборната активност в местата за лишаване от свобода отново ще бъде най-висока. Предишният път тя е била над 90%, при това без купен и корпоративен вот", заяви на брифинг министърът на правосъдието Янаки Стоилов във връзка с организирането на гласуването на изборите на 11 юли в затворите.

"Надявам се, че всички, които отговарят за организацията на тази дейност, ще я осъществят максимално добре", добави Стоилов. 

Според него най-актуалната задача в близките дни е добрата организация на изборите. Той изрази надежда, че прокуратурата и Министерството на вътрешните работи да взаимодействат ефективно, за да се намали рязко броят на купените гласове.

"Върху мен няма натиск. Нито едно лице, което изпълнява държавна длъжност в държавата, не е изисквало от мен да предприема определени действия. Ако има такъв сигна, ще го разгледам съвсем сериозно. За мен противоречията идват и от двете страни - МВР и прокуратурата. Тез междуинституционни противоречия не би следвало да се отразят върху тяхното взаимодействие, тъй като те имат общи функции в притиводействието на престъпността и корупцията и по-специално срещу организирането на групи за покупка на гласове", подчерта правосъдният министър във връзка с изказването на министър Рашков, че "прокуратурата не подкрепя МВР, а само създава спънки"

Прокурорската колегия на ВСС реагира остро срещу думи на Бойко Рашков

На въпрос дали при достатъчно информация за нарушения на главния прокурор, би внесъл във ВСС предложение за прекратяване на мандата му, министър Стоилов заяви, че "министърът на правосъдието разполага с правомощие да сезира ВСС при основание за образуване на дисциплинарно производство. От там нататък въпросите се решават от членовете на ВСС".

МВР с нова порция разкрития за изборни нарушения

Той посочи още, че друг важен въпрос, по който работят, е изготвяне на Закон за изменение и допълнение на Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража във връзка с преобразуване на ДП „Фонд затворно дело“ като административна структура на ГД „Изпълнение на наказанията“. 

"Законът за публичните предприятия напоследък нашумя и привлече вниманието по други причини, но наред с останалото, той създава проблеми и в тази област, тъй като сме поставени пред дилемата дали дейностите, които са осъществявани от предприятието, ще могат да бъдат продължени", заяви министърът на правосъдието.

По думите му това изисква промени в закона и "те могат да бъдат направени по начин, който да ограничи познати лоши практики".