/ ThinkStock/Getty Images
С декларация прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет заяви, че се противопоставя на "недопустимите твърдения, негативните коментари и манипулативните внушения", отправени в интервю от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков към прокуратурата.

"За пореден път през последните дни представител на държавната власт използва предизборна реторика от позицията на министър, отправяйки необосновани нападки към съдебната власт", пише в декларацията.

Членовете на прокурорската колегия казват още, че продължава нагнетяването в общественото пространство на съмнения за нарушаване и неизпълнение на основното правомощие на прокуратурата - да следи за спазването на законността.

В декларацията пише още, че "твърдените политически и партийни зависимости, поръчкови репресии срещу определени лица и препятстване работата на органите на МВР от страна на прокуратурата, не са израз на конституционно закрепеното право на изразяване на мнение. Те са опит за неправомерно въздействие върху дейността на магистратите и тяхното дискредитиране в противоречие на европейските стандарти и ценности", посочват от прокурорската колегия на ВСС.
БТА