/ iStock/Getty Images
Във връзка с насрочените избори за народни представители за Народно събрание на Република България на 4 април 2021 година, Министерството на външните работи на Португалската република ни уведоми, че към момента няма пречки за провеждането на изборите на територията на Португалия. Това съобщиха от МВнР.

Министерството ще съдейства за предприемане от португалските полицейски власти на необходимите мерки за безопасност в местата, където ще бъдат открити изборни секции.
 
Санитарните мерки в условията пандемията от COVID-19 като задължително спазване на дистанция вътре и извън помещението, максимален брой граждани във вътрешното пространство и мерки за хигиенизиране на ръце и повърхности, ще бъдат определени от Генерална дирекция „Здравеопазване“ на Португалия към датата на провеждане на изборите.
 
В случай на обявено извънредно положение или затваряне на даден район или община гласоподавателите ще трябва да притежават декларация, която да им позволи да оправдаят пред властите необходимостта от пътуване с цел упражняване на правото на глас. При необходимост от такава декларация, ще бъде публикувана допълнително информация на интернет страницата на посолството - https://www.mfa.bg/embassies/portugal, с оглед осигуряване на безпрепятствено придвижване на българските граждани, за да гласуват, допълват от МВнР.