Няма да удължат срока на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ. "До 19 август ние трябва да посочим терминал за доставка на втечнения газ". Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира българския участък на междусистемната газова връзка България - Гърция. 

В сряда Христов е имал среща със зам.-министърът на енергетиката на Турция. Турската страна е обещала преди изтичането на срока да отговорят дали при тях има терминали, който България може да използва през следващите месеци за разтоварване на някой от тези танкери, обясни българският министър.

"Два танкера са били разтоварени в Турция юни месец. Сега офертата е за три танкера, които трябва да дойдат тази година - през октомври, ноември и декември. Има и четири за следващата година. За тези три, които трябва да дойдат през настоящата година, няма осигурени терминали нито в Турция, нито в Гърция. Ние събрахме оферти от компании, които имат слотове в Гърция, но тук идва и въпросът с цената. На нас не ни трябва газ, който никой не може да плати", каза още той.

На 19 август, изтича срокът, в който управляващите трябва да решат искат ли договорените от предишната власт танкери с втечнен газ от САЩ или не. За да спечели още малко време за това решение, кризисният щаб поиска отсрочка от американската фирма.

България е поискала удължаване на срока на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

"Булгаргаз" обяви търгове за газ, доставен по тръбопроводи, за да достави нужните количества за септември. Имам увереността, че може да го осигурим и за октомври. Т.е ако успеем да разтоварим някой от танкерите е добре, ако не успеем, имаме резервни варианти, но тук основното вече е не количеството, а цената, посочи Христов. Той каза още, че участници за търговете има, за септември дори са излезли резултатите и е получена доста добра цена.

"Булгаргаз" е трябвало доста по-агресивно и гъвкаво да погледне на нещата и да не се стига до ситуация за действия в последния момент, смята министърът. Според него е трябвало по-рано да се осигурят тези слотове. Те е трябвало да бъдат паралелно договорени с офертата за танкерите.

Един от най-големите проблеми в тази енергийна криза е несигурността. Никоя компания не може да си планира нещата, заяви Христов.

Движим се по график , заяви министърът за интерконектора.

Успешно свързаха с българската газопреносна мрежа интерконектора с Гърция

"Графикът е изключително амбициозен. Всички трябва да работят максимално кординирано и мобилизирано, за да може на 1 октомври по интерконектора да потече газ. Реалистично е, но е на критичния път. Ако се забави дори с няколко дни и влезе в експлоатация през октомври, то тогава газ ще потече от 1 ноември, т.е това ще е с един месец закъснение. Това ще са големи щети", заяви Христов.

Ако трябва ще се работи тук денонощно, аз ще съм тук всяка седмица, всички колеги са мобилизирани, за да не допуснем такова закъснение. Остава компанията "АВАКС" и Ай Си Джи Би да изпълнят ангажиментите си.