Енергийният министър обаче не отговори дали България ще отвори сметка в рубли
Ние не разчитаме изцяло на "Газпром", ние разчитаме на диверсификация, водим преговори с редица компании - Шел, Cheniere, Турция и Азербайджан за допълнителни количества. Това заяви Росен Христов, служебен министър на енергетиката пред БНТ.

Христов отказа да даде детайли дали ще бъде открита сметка в рубли, за да се плаща на "Газпром" и обясни, че това е конфиденциална информация. "Не мога да дискутирам детайли, но изцяло работим по схемата, по която работят другите европейски държави. Няма да се делим от другите европейски държави", подчерта той.

„БОЕЦ“ маркираха със знак „Z“ централата на „Лукойл“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Христов заяви, че ако предишното правителство си беше свършило работата, те нямаше да са в позиция за кратко време да търсят решение. "Обсъждаме стратегии, които биха осигурили количества, както на тръбен газ, така и на LNG", подчерта Христов.

Маркираха със знака Z eнергийното министерство в София (СНИМКИ)

Служебният министър обясни, че са проверили дали има свободни слотове в Гърция. "Гърция е пазарна икономика, това не е държава, където правителството може да влияе на търговските предложения", посочи Христов. Той заяви, че е много наивно да се вярва, че министър може да се разпорежда с търговските взаимоотношения и добави, че слотовете в Гърция са продадени и "Булгаргаз" не си е свършил работата с резервиране на слотове.

Христов заяви, че още от поемането на властта са работили по възстановяването на "Булгаргаз" и припомни за средствата, които са отпуснали за заздравяване на дружеството. Той обяви, че вероятно скоро отново ще отпуснат още допълнителни средства.

Борисов: С „Газпром“ повече не трябва да имаме работа

Служебният министър посочи, че за да помогнат на гражданите и бизнеса, единственото, което могат да направят, е да осигурят газ.

Христов каза, че със сигурност руски газ влиза в страната през посредници, но заяви, че няма информация относно количеството. "Ако осигурим доставки директно от "Газпром", ще е на по-ниска цена", категоричен е той. Христов напомни, че работят по осигуряване на газ за идните месеци и не разговарят само с "Газпром" и призова партиите, които водят предизборна кампания да не заблуждават с обратното.
 
БНТ