„Лукойл” трябва да работи, да произвежда евтини горива и да си плаща данъците, а ние да използваме тези свръхпечалби, които събираме, за да подпомагаме индустрията и потребителите. Целта на правителството е горивата да са достъпни, но парламентът решава дали да има отстъпки. Това заяви в студиото на NOVA министърът на енергетиката Росен Христов. 

По думите му държавата се опитва глобално да понижи цените на газ и на ток. "Паралелно с това има разработена система за компенсация за небитовите потребители. Битовите потребители са на регулирания пазар. За небитовите абонати в НС променихме системата за компенсации, а сега предстои и нова. Правим всичко възможно цените да са поносими, но няма вариант да ги върнем до нивата от преди кризата". 

ДБ предлага при необходимост правителството да поеме контрол над „Лукойл“

На въпрос има ли възможност да се намери механизъм, който да подпомага адекватно небитовите потребители, тъй като според МФ някои фирми имат сериозни печалби именно заради компенсациите. „Това е проблем, който идентифицирахме и ние. Но за съжаление, за да има помощ, тя или трябва да е еднаква за всички, или да няма въобще такава. Таргетирано подпомагане се счита за държавна помощ и се изисква одобрение от ЕК. Моето мнение е, че трябва да има някаква форма на диверсификация. Опитваме се да привържем компенсациите за небитовите потребители към изискванията на последната директива на ЕС за вложенията във възобновяеми източници, енергийна ефективност и намаляване на потреблението в пиковите часове”.

По думите му така ще се диверсифицират компенсациите, но няма възможност по финансов показател да се избират фирмите, които да бъдат компенсирани.
Той коментира и какво ще се случи с цената на бензина, когато в понеделник влезе изключението за България за руския петрол. „Не очаквам някаква сериозна промяна. За момента дерогацията, която приехме и с решение на МС влиза в сила от 5 декември, ще ни позволи за някакъв период да задържим настоящото функциониране на рафинерията. Нашата идея никога не е била да изнасяме гориво. Идеята е да задоволяваме вътрешния пазар. И както се вижда до момента без никакви ограничения българският пазар е задоволен изцяло с горива и те са на най-ниска цена от цяла Европа. Въпросът е, че това е временна ситуация”, посочи енергийният министър.

ДПС: Ще имаме евтино гориво, ако държавата поеме управлението на рафинерията на „Лукойл“

Христов подчерта, че активно се работи по кардинално решение на проблема. „Това е възобновяване на проекта за петролопровод Александруполис – Бургас. Това ще даде възможност да захранваме рафинерията с неруски газ по един много пряк път”, заяви той. И допълни: „Ние успяхме с преговори да убедим "Лукойл", че е по-добре да си плащат данъците в България. Тоест да си пренесат активната дейност у нас. Показахме им предимствата да плащат данъци у нас. Това сега е факт, а за да се случи - това означава рафинерията да работи и да има доставки на горива на приемливи цени. ЕС в момента купува петролни продукти с руски произход от Турция”, каза Христов.

„Ние защитаваме изцяло националния интерес. Тази дерогация е дадена, не заради една частна фирма, а за да може България да произвежда нефтопродукти и да задоволяваме вътрешния пазар. И това, което правим е да държим тази рафинерия отворена, за да имаме петролни продукти на по-ниски цени, да имат работещите в нея работа и да има един социален баланс”, отговори той на обвиненията, че се защитават интересите на една частна руска фирма, а не на България.

„Проблемът е, че не можем да доставим нефт от всякъде. Проблем е, че ако вземем контрола и национализираме предприятието – нямаме гаранция, че руската страна ще продължи да предоставя петрол. Идеята е „Лукойл” да работи, да произвежда евтини горива и да си плаща данъците, а ние да използваме тези свръхпечалби, които събираме, за да подпомагаме индустрията и потребителите”, категоричен е той.

„Целта на правителството е горивата да са достъпни, но парламентът решава дали да има отстъпки. Трябва да има социално справедлива програма, но е много трудно да го направим”, посочи енергийният министър.
NOVA