За мен, като служебен вицепремиер, отговарящ за икономическите политики, е разумно да се забрани износът на дизелово гориво, за да бъде защитен на първо място интересът на българските граждани. Това заяви от парламентарната трибуна служебният заместник министър-председател по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Вицепремиерът посочи, че подобна стъпка е предприела Сърбия, а темата е част от комуникацията на страната ни с Европейската комисия (ЕК). 

„Санкционният регламент няма изрична забрана за износ на нефтопродукти с произход от руски суров петрол“, коментира отново Алексиев. Той припомни, че дерогацията за суров петрол е дадена на България, за да може страната ни да задоволи нуждите на своите граждани. „Потреблението на горива в България годишно е 3 млн. тона, от които 2,5 млн. тона е дизелово гориво“, обясни той.

Българската петролна и газова асоциация съобщи за затруднения на доставките с дизелово гориво

„Освен това количество дизелово гориво, необходимо за вътрешното потребление, се произвеждат и други деривати или съпътстващи продукти. Някои от тях нямат реализация в България. Ако някои от тях не бъдат освободени за износ, складовете на рафинерията ще се запълнят за 14 дни, тя ще трябва да спре работа. Ако рафинерията спре работа, България ще трябва да внася горива от други страни“, предупреди Алексиев. Той допълни, че ако това се случи, то може да повлие на цените на горивата в посока на тяхното увеличение. 

Вицепремиерът увери, че всички разговори, които представители на служебния кабинет са провели с ръководството на „Лукойл“ са били с цел защита на интересите на българските граждани. 

Отговорът на Христо Алексиев бе в рамките на парламентарния блиц контрол, след въпрос от народния представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев, който поиска информация за това докъде са стигнали разговорите на страната ни с ЕК по темата.

БТА