"Трябва да разбираме, че няма опция България да отиде на предсрочни избори и няма опция да не продължим разговорите и да не стигнем до правителство. Поводи да се замразяват разговорите и да не сме доволни от състоянието на нещата има прекалено много, но връщане на масата на разговорите трябва да има. Няма опция това да не се случи и се надявам да се случи". 

Това заяви в интервю по БНР съпредседателят на “Демократична България” и лидер на “Да, България” Христо Иванов.

Той подчерта, че ДБ са на мнение, че в тази ситуация трябва да се търси състав на правителство, в който да не влизат лидери и политически лица, а "формула, близка до това, което се нарича експертен кабинет".

Единодушно е било решението на Националния съвет на ДБ за подкрепа на правителство с втория мандат и с ротационно председателство, обясни пред БНР той.
Иванов посочи, че "нормалният работещ канал за комуникация на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС е акад. Николай Денков" и той трябва да продължи разговорите между формациите за общ кабинет.

Минчев: Надявам се, че ГЕРБ не прекратява преговорите, разчитаме разумът да надделее

Предвид очакването президентът да връчи проучвателния мандат на ПП-ДБ в следващите дни, а може и часове, той коментира, че може да няма вече време за сериозна ревизия на формулата за кабинет с ГЕРБ:

"Николай Денков и Мария Габриел още утре да се съберат и да проведат един разговор и вече да излязат от това безкрайно сменяне на формулата и на неяснота по отношение на какво ГЕРБ биха подкрепили".

Христо Иванов отново подчерта, че аргументът на ПП-ДБ първи ротационен премиер да е акад. Денков е, че в случай, че "конституционната реформа се отплесне и тръгне в неочаквана посока", министър-председателят ще си подаде оставката.

"Конституционната реформа ще е първият и най-важен тест за този кабинет. Ако той мине през него, така че тази реформа да се случи, той може да оцелее и да продължи да работи дълго".

Делян Добрев призова за дясно правителство между ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН

По повод коментари в изнесените от депутата Радостин Василев записи от закрито заседание на НС на "Продължаваме промяната", на което се говори и за политическото дълголетие на ДБ, очакваната конституционна реформа, след която "Христо Иванов може да се пенсионира" (цитат от записа - б.р.), съпредседателят на ДБ заяви, че няма наивни очаквания как тече политическият разговор при закрити врати:

"В тази коалиция сме, защото сме поели ангажименти към нашите общи избиратели. Нашият главен ангажимент е да има правителство, което ще реализира определени приоритети за страната".

Според него казаните неща в записите, свързани с държавната администрация, са добър повод да се проведе разговор за това как трябва да се модернизира българската администрация.

Христо Иванов подчерта, че относно шефовете на службите "крайните решения за назначенията трябва да се вземат единствено в София".