След първоначалният шок и ужас от разговора на измамниците, идва ред трезво да помислим какви са вариантите. Според мен те винаги са били два: Дясно правителство с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН, или избори. Това заявява депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев в своя публикация във Facebook.

Той изброява плюсовете на първия вариант: Стабилно мнозинство от 142 депутата, 100% съвпадение на приоритите и програмите, принципни и правилни позиции по геополитическите въпроси, способни политици и експерти, които могат да извадят страната от кризата на ПП. "Минуси: Не виждам", пише той.

Минчев: Надявам се, че ГЕРБ не прекратява преговорите, разчитаме разумът да надделее

При втория вариант на изборите, Добрев посочва, че "партията на измамниците от ПП ще отиде в небитието. Истинското наказание/възмездие в политиката го дават избирателите и аз нямам съмнение, че ПП ще си получат заслуженото".

"Минуси: Шести поредни избори, още няколко месеца хаос и несигурност, липса на бюджет, задълбочаване на кризата и др.", изброява той.

"От много време твърдя, че ключът към решаване на парламентарната криза се държи не от Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ или Слави Трифонов, а от Христо Иванов. И това е факт не само в това събрание. Така беше и в предишното, най-вероятно ще е така и в следващото", пише още народният представител.

Мария Габриел: Замразяваме преговорите с ПП-ДБ

И призова: "Време е ДБ да възмъжеят и да поемат своята отговорност. Не могат повече да се крият зад коалиции с ПП (партия за която от ДБ са били винаги наясно, че е сбирщина от измамници, жадни за власт). Настават мъжки времена. Време е да се прояви кураж, държавническо поведение и отговорност към избирателите", апелира той.

"Ако въпреки всичко, все пак се сформира някакъв Франкенщайн с участието на Асен Василев и ПП, вината за това ще е колкото на ГЕРБ, толкова и на Христо Иванов и ДБ", изтъква още Добрев.

За да стане първият вариант в това НС, обаче, това означава вторият мандат с ПП-ДБ да не се реализира, а третият мандат да бъде връчен или на ДПС, или на ИТН, за да може да се осъществи.