„Вчера ние закрихме една институция, която се беше превърнала в емблема за политическото злоупотребяване с правосъдието в България“, каза Христо Иванов в Народното събрание, цитиран от БГНЕС.

Ликвидирането на специализираната прокуратура е важна стъпка към правосъдна реформа.

Парламентът закри окончателно специализираното правосъдие

„Тя беше създадена, за да бъде паралелна структура на нормалното правосъдие в България. Ликвидацията на тази структура беше много важна стъпка към нормализацията на правосъдието в страната. Никога не е било толкова сложно, политически, икономически, геополитически. Случва се в момент, когато българската политическа система не може да произведе съгласие. Ние не спорим по идеологически различия, а се обвиняваме в криминалитет, но това прави морално недопустимо изобщо да се търсят съгласия по някакви важни неща. Самата възможност за някакъв разговор е поставена под въпрос, защото взаимно се наричаме престъпници“, каза той.

Христо Иванов призова към нормализация чрез реформа в правосъдието.

Лена Бориславова за спецправосъдието: Сложихме край на една погрешно създадена структура

„Ние трябва да се съгласим, че трябва да реформираме правосъдието в България. Този парламент няма нужда да произнася присъди от тази трибуна, но политическата система не бива да бъде убежище за хора, които се крият зад имунитета на народните представители. Следваща стъпка е да реформираме КПКОНПИ“, допълни той.
БГНЕС