Хилари Клинтън: САЩ винаги ще бъдат с вас
Хилари Клинтън: САЩ винаги ще бъдат с вас / снимки: Reuters, Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

„Огромна чест за мен е да бъда отново в тази прекрасна страна и да имам възможността да демонстрирам нашето силно партньорство и приятелство между България и САЩ”, каза държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън по време на съвместната пресконференция в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов.

„България е прекрасен модел за страните, извършващи преход към демокрация”, подчерта държавният секретар. „Обещавам на българския народ, че САЩ винаги ще бъде с вас, което сме правили и в миналото. Ние сме изключително впечатлени и горди от прогреса на България и силните взаимоотношения между народите и правителствата на двете страни”, подчерта още Клинтън.

Клинтън пристигна в България след участието си в Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността. Самолетът - модифициран „Боинг 757”, с който пътува Клинтън, кацна около 12.30 ч. на Летище София. В охраната на официалната визита са ангажирани 1050 полицаи. Държавният секретар на САЩ беше посрещната в правителствения сектор на аерогарата от министъра на външните работи Николай Младенов, по чиято покана е визитата й. Сред официалните лица бяха още посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик.

Хилари Клинтън САЩ винаги ще бъдат с вас
netinfo

Първата официална среща на Хилари Клинтън у нас бе с президента Росен Плевнелиев. По време на разговорите двамата са направили преглед на отношенията и сътрудничеството между България и САЩ, съобщиха от пресслужбата на държавния ни глава. Потвърден е бил стратегическият характер на съвместното партньорство, а  Клинтън е отбелязала и прогреса, който намира в България от последното си посещение до днес.

И от двете страни е било подчертано отличното ниво на сътрудничество в областта на отбраната и сигурността. Българският президент е отбелязал отличното партньорство в областта на правоприлагането и върховенството на закона, което се е утвърдило като съществен стълб на двустранните отношения. Държавният секретар Хилари Клинтън е подчертала необходимостта от приключване на реформата в съдебната система и повишаването на нейната ефективност. Плевнелиев е уверил Клинтън, че през 2012 г. и 2013 г. съдебната реформа ще бъде във фокуса на президентската институция, която пряко ще следи напредъка в тази област.

Като особено перспективна сфера на сътрудничество е била посочена енергетиката. Президентът Плевнелиев е откроил три основни приоритета в тази област, които ще бъдат следвани - енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация. Подчертано е било значението на изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави.

Хилари Клинтън САЩ винаги ще бъдат с вас
netinfo

Следващата среща на държавният секретар на САЩ беше с премиера Бойко Борисов. И пред него тя похвали България за изминатия път от комунизма към демокрацията и изрази надежда да продължим пътя по „задълбочаване на демокрацията” в страната.

На съвместна пресконференция държавният секретар на САЩ и премиерът Борисов декларираха задълбочаването на съвместното сътрудничество между двете страни. „България се е доказала като много стабилен партньор”, заяви Клинтън, като припомни отличното представяне на българските войски в Афганистан и изказа съжаление за жертвите, дадени от българския народ.

„Мисля, че ще има няколко съвместни българо-американски военни учения тази година. Ние търсим разширяване на нашето военно сътрудничество, да направим преглед къде е то в момента и как ще се развива в бъдеще. Разбира се, аз не мога да предпоставя какво ще бъде то, но това, което мога да кажа, че България се доказа като много добър партньор, към когото се отнасяме с голямо уважение. Ние заедно сме партньори в НАТО, гарантираме сигурност и сме решени да продължим да бъде така”, изтъкна Клинтън в речта си.

Хилари Клинтън САЩ винаги ще бъдат с вас
netinfo

Вчера в предаването „Седмицата” на Дарик министърът на външните работи Николай Младенов коментира, че не иска българо-американските отношения да се ограничават само до темата „сигурност”. „В момента съвместните бази, които са в крайна сметка български, се използват със САЩ за обучение, както на нашата армия, така и на техни войници, и ние тези бази ги ползваме по същия начин за обучение и за съвместни упражнения с други въоръжени сили. Така че тези бази са си български, а използването им съвместно със Съединените щати е една голяма част от тяхното натоварване, но не е единствената”, каза външният министър.

Една от темите, обсъдени на срещата между държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън и министър-председателя Бойко Борисов, е била и мораториумът върху проучването и добива на шистов газ, призна премиерът на пресконференция. Българската природа, екологията и оставането на природата на страната за бъдещите поколения е на първо място, едва след това са финансово-икономическите ползи, каза министър-председателят. Договорено е най-добрите специалисти да презентират най-добрите технологии пред българите, за да могат и те да ги чуят. Дотогава мораториумът е в сила именно за да се гарантира, че природата на България ще бъде чиста, заяви Борисов.

Хилари Клинтън САЩ винаги ще бъдат с вас
netinfo