/ ThinkStock/Getty Images
От утре (31 януари) Габрово обявява грипна епидемия на територията на областта. Учебните занятия се преустановяват за периода от 31 януари до 5 февруари т. г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

И в Габрово е обявена грипна епидемия
 
Заради тенденцията за намаляване на заболелите от остри респираторни заболявания, Хасково също от утре отменя всички предприети противоепидемични мерки на територията на областта.
 
От утре РЗИ-Ловеч отменя грипната епидемия на територията на община Луковит.
 
Грипната епидемия се отменя и в Софийска област от 1 февруари, както и противоепидемичните мерки на територията на областта.

Обмислят облекчаване на изискванията за обявяване на грипна ваканция
 
Почти цялата страна е обхваната от грипна епидемия. През последните два дни бе обявена такава във Враца, Монтана и Търговище.
 
Междувременно вчера стана ясно, че се удължава грипната епидемия в областите Пазарджик и Кърджали.

Във връзка с усложнената епидемична обстановка в област Разград и нарастване на заболяемостта от ОРЗ и грип, РЗИ-Разград също е издала предписание за удължаване срока на преустановяване на учебните занятия в училищата до 4 февруари т.г., включително.

Ще попречи ли грипната ваканция за оформяне на срочните оценки на учениците?
 
Към днешна дата грипна епидемия е обявена на територията на следните области: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, София-град, Търговище, Шумен, Ямбол.
 
Във всички области, където е обявена грипна епидемия има преустановени учебни занятия. До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.