Втори ден квартал "Република" в Хасково е под полицейска обсада, след като в сряда вечерта група роми се нахвърли с брадви и колове срещу служители на реда. Патрулът отишъл по сигнал, че семейството на мъж е отнело детето на жена и я заплашва с насилие.
 
"Посрещнаха ни доста агресивно, с доста арогантно поведение, с псувни. Впоследствие пристигнаха коли с още хора. Събраха се 20 души. Единият от ромите посегна да изблъска мой колега", разказа Димитър Кючуков - полицаят, пострадал при атаката, пред NOVA.
 
Полицай пострада при нападение в роми в Хасково

При опит да арестуват агресивните граждани, той получава удар с юмрук по главата. Това принудило него и колегите му да стрелят във въздуха.
 
"Тогава част от ромите се качиха в колите и тръгвайки с мръсна газ, се опитаха да ни смачкат, като ние останахме между техния и патрулния автомобил. В последния момент спряха и тръгнаха да бягат в друга посока", поясни той.
 
След мелето бяха задържани петима души, а трима избягаха. Задържаните бяха освободени след като изтече срокът от 24 часа. Очаква се да бъдат повдигнати обвинения на петима човека, като това ще стане след събиране на всички доказателства по разследването.
 
Освободиха ромите, нападнали полицаи в Хасково

"Кварталът се характеризира с доста голям процент престъпност. Има употреба и продажба на наркотици, кражби", коментира Иван Расков, началник на районното управление на полицията в Хасково. В същото време той поясни, че в този случай агресорите не са жители на квартала.
 
Междувременно част от задържаните са си извадили медицински и смятат да подадат жалби за полицейско насилие.
nova.bg