/ Дарик радио, Хасково
Кв. „Република” е под полицейска обсада след като единият от агресивните роми е избягал
Освободиха ромите, ударили полицай в Хасково
98407
Освободиха ромите, ударили полицай в Хасково
  • Освободиха ромите, ударили полицай в Хасково
Ромите, които нападнаха полицаи в Хасково с брадви и сатъри, са освободени от ареста. След изтичане на 24-часовото задържане от МВР, снощи петимата мъже напуснаха ареста без обвинение.

Екшънът се разигра в сряда вечерта. 20-годишна жена подала сигнал на телефон 112 подала, че съпругът ѝ и неговият баща са я изгонили от палатката, в която живее и са я заплашили, че ще вземат 2-годишното ѝ дете и че ще я принудят да проституира. От полицията изпратили автопатрул за проверка на сигнала. На място 28-годишен мъж, с когото подателката на сигнала живее, и 54-годишният му баща са отправили заплахи към жената за убийство и отказали да ѝ върнат детето.

Полицай пострада при нападение в ромската махала на Хасково

ромка заяви, че ще съдят МВР
Дарик радио, Хасково


Те били предупредени от служителите на реда да спрат и били повикани в сградата на районното управление в Хасково за изясняване на случая. Ромите обаче отказали. Двамата мъже започнали да отправят закани и заплахи за саморазправа към полицаите. В същото време с два автомобила пристигнали осем души, които без да имат отношение към случая, нападнали полицаите с брадви, сапове и улуци, които носели. Един от новодошлите ударил с юмрук в главата служител на реда.
 
За овладяване на ситуацията и за да не се допуснат още посегателства спрямо полицаите е използвано огнестрелно оръжие, като е стреляно във въздуха и няма пострадали. Служителят на реда Димитър Кючуков, пострадал при мелето, е прегледан в Центъра на спешна помощ в Хасково, нанесена му е лека телесна повреда.

Ромите заявиха снощи пред Дарик, че са били бити в полицията и показаха синини по тялото си. Техните роднини, които ги чакаха на входа на РПУ-то, обясниха, че са наели адвокати и ще съдят МВР. Началникът на Районното полицейско управление в Хасково Иван Расоков заяви, че няма да има дисциплинарна проверка на подчинените му, защото няма превишаване на служебните им задължения и че те са действали съгласно закона.

Христо Янев твърди, че е бит от полицията
Дарик радио, Хасково


В момента кв. „Република” е под полицейска обсада, защото единият от агресивните с полицаите е избягал. Директорът на полицията Ангел Цанков обясни, че акцията ще продължи до намирането на 28-годишния мъж, който е от димитровградското село Злато поле.

От прокуратурата обясниха, че обвинения ще има за петимата мъже, но това ще стане след като разследването събере всички доказателства.

още един от мъжете твърди, че е бит в полицията
Дарик радио, Хасково


Още подробности в звуковия файл